Boris Nemtsov op een protestbijeenkomst op 15 maart 2014 tegen het optreden van president Poetin Oekraïne.

Boris Nemtsov op een protestbijeenkomst op 15 maart 2014 tegen het optreden van president Poetin Oekraïne. © AP

Russische oppositieleider doodgeschoten in Moskou

De Russische oppositieleider Boris Nemtsov is in het centrum van Moskou neergeschoten. De voormalige vicepremier onder Boris Jeltsin werd vier keer geraakt en is overleden, bevestigen de Russische autoriteiten. Hij werd 55 jaar.

hrt, boj, jvt

Een ongeïdentifeerde schutter in een auto schoot Nemtsov vier keer in de rug toen die een brug nabij het Kremlin overliep, zegt de politie. De vrouw die bij hem was bleef ongedeerd.

De oppositieleider overleed enkele uren nadat hij een oproep had gedaan om zondag het protest tegen de oorlog in Oekraïne te steunen.

Vladimir Poetin veroordeelt de moord en zegt dat het mogelijk om een huurmoord zou gaan, verklaarde zijn woordvoerder aan Russische persagentschappen. Het zou een ‘provocatie’ zijn, verwijzend naar het grote protest dat de oppositie zondag organiseert in Moskou. Poetin drukte zijn medeleven uit en heeft de veiligheidsdiensten de opdracht gegeven om de zaak te onderzoeken.

De president heeft persoonlijke controle over het onderzoek naar de moord genomen, zegt zijn woordvoerder Dmitry Peskov. 'Het draagt al de kenmerken van een huurmoord.'

'Onafhankelijk onderzoek'

Nemtsov was als leidende figuur binnen de liberale oppositiepartij een grote criticus van het beleid van president Vladimir Poetin. Hij vreesde dat de president hem dood wou voor zijn oppositie tegen de oorlog in Oekraïne, zo zei hij in een recent interview.

De Amerikaanse president Barack Obama roept op tot een 'direct, onpartijdig en transparant onderzoek naar de brutale moord'. Hij noemt Nemtsov een 'onvermoeibare verdediger' van zijn land en zijn Russische medeburgers. 'Het Russische volk heeft een van zijn meest toegewijde en welbespraakte verdedigers van hun rechten verloren.'

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De vroegere president van Georgië, Micheil Saakasjvili, zei aan nieuwszender CNN dat Nemtsov aan een rapport werkte over de Russiche betrokkenheid in het conflict met Oekraïne. 'Hij bereidde zijn standpunt over Oekraïne voor', zei Saakasjvili. 'Hij wou aan het Russische publiek vertellen wat er aan de gang is in Oekraïne.'

De Oekraïnse president Porosjenko reageerde op Twitter. Hij heeft geen twijfel dat de daders berecht zullen worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.