© Wim Hendrix

Politiekantoren binnenkort ’s nachts niet meer open

Vanaf 1 mei zal geen enkel Antwerps politiekantoor nog ’s nachts open zijn. “De politie moet meer naar de mensen komen”, klinkt het bij het kabinet-De Wever.

dennis vansant

Momenteel zijn nog steeds de aangepaste openingsuren van kracht die werden ingesteld door de verhoging naar terreurniveau 3. Het bureau op de Oudaan is daardoor als enige Antwerpse politiekantoor nog dag en nacht open, maar daar komt vanaf 1 mei verandering in. “Dat heeft met de terreurdreiging niets te maken”, aldus woordvoerster Veerle De Vries van de Antwerpse politie. “Het gaat om herstructureringen die al lang bezig zijn.”

De discussie rond de nachtelijke openingsuren van wijkkantoren is dan weer allesbehalve nieuw. Al sinds juli 2013 oppert burgemeester Bart De Wever (N-VA) dat die afgebouwd moeten worden. Die visie geldt nog steeds: “Onze cijfers tonen aan dat er maar heel weinig mensen ’s nachts aangifte komen doen”, weet woordvoerder Philippe Beinaerts. “De hele reorganisatie van het korps moet trouwens ook als effect hebben dat de politie meer naar de mensen toe komt en niet omgekeerd.”

“Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld de mobiele kantoren die de politiecombi’s nu geworden zijn”, vervolgt Beinaerts. “Zo kan men heel efficiënt ter plekke gegevens doorsturen. Uit de eerste indicaties die wij hebben, blijkt trouwens ook dat die aanpak tot dusver mooie resultaten oplevert.”

De telefoonlijnen 101 en de Blauwe Lijn (0800 123 12) van de politie blijven wel permanent bemand, benadrukt de politie met klem. “Er kunnen ook telkens mails worden gestuurd voor eventuele inlichtingen”, vult Veerle De Vries nog aan.

Lees het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Stad

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio