‘Indexsprong is contraproductief’

Kristof Calvo, federaal fractieleider voor Groen. Foto: BELGA

‘Indexsprong is contraproductief’

Print

En indexsprong is contraproductief, onrechtvaardig en een perfect vermijdbare maatregel. Dat zeggen Kristof Calvo, federaal fractieleider voor Groen en zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet.

Voor alle werknemers samen komt de indexsprong neer op een koopkrachtverlies van 2,4 miljard euro, zeggen de Belgische groenen in een gezamenlijk persbericht.

‘CD&V, Open VLD, N-VA en MR kiezen met de indexsprong voor een levenslange belastingverhoging bij gewone burgers. Een indexsprong is nooit sociaal. Het vermindert de koopkracht en bijgevolg ook de vraagzijde van onze economie’, zegt Kristof Calvo, fractieleider voor Groen in de Kamer.

‘Zelfs met zogenaamde sociale correcties blijft de indexsprong een asociale maatregel. Deze maatregel is onrechtvaardig perfect vermijdbaar. Men moet de loonlasten verlagen, niet de lonen’, vervolgt zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet.

‘Fiscale verschuiving van arbeid naar grote vermogens’

De Belgische groenen dienden eind 2014 nog een alternatieve begroting in. Een indexsprong werd daarin niet opgenomen. Volgens de groenen kan het anders. ‘Met een forse tax shift, een fiscale verschuiving van arbeid naar grote vermogens, kan deze regering de lasten eerlijker verdelen over de bevolking. Geen indexsprong en een echte tax shift zou meteen ook kunnen zorgen voor sociale vrede’, besluit Calvo.

Nu in het nieuws