© UA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Scanner legt erotische elementen in Rubensschilderij bloot

Wetenschappers hebben in het schilderij ‘Het Pelsken’ van de bekende schilder Rubens met behulp van een X-stralenscanner overschilderde elementen gevonden die het schilderij van Rubens’ tweede vrouw een expliciet erotische connotatie geven. Zo meldt de UAntwerpen vrijdag. De ontdekking bevestigt volgens de wetenschappers dat het schilderwerk een stuk voor in de slaapkamer was.

Met het blote oog valt een halfnaakte Hélène Fourment tegen een abstracte, donkere achtergrond te zien, met enkel een bontjas aan. Natuurwetenschappers van de UAntwerpen, kunsthistorici van de KU Leuven en restauratoren van het Kunsthistorisches Museum uit Wenen (Oostenrijk) hebben met een mobiele X-stralenfluorescentiescanner echter nieuwe elementen ontdekt, zoals een fontein met waterspuwende leeuwenkop en een ‘manneken pis’.

“De verborgen elementen gaven het portret van Rubens’ tweede vrouw een expliciete erotische connotatie en dat is mogelijk ook de reden waarom deze later werden overschilderd”, klinkt het.

Het intieme portret is naar verluidt een van de publiekslievelingen in het Kunsthistorisches Museum, niet alleen omdat het Rubens’ tweede echtgenote levensgroot en ten voeten uit toont, maar ook omdat zij de toeschouwer recht aankijkt, enkel gehuld in een bontjas.

“Kunsthistorici hebben zich decennialang het hoofd gebroken over functie en betekenis van ‘Het Pelsken’. Door het nu met de modernste wetenschappelijke beeldtechnieken te onderzoeken kunnen we volledig nieuwe informatie aan deze levendige discussie toevoegen, zegt Geert Van der Snickt (UAntwerpen).

Volgens Katlijne Van der Stighelen (KULeuven) is het plassende knaapje een metafoor voor lust en seksuele vereniging. “De ontdekking bevestigt daarmee het vermoeden dat het oorspronkelijk een slaapkamerstuk was, enkel bedoeld voor de ogen van Rubens en zijn vrouw”, aldus de onderzoekers nog.

De Universiteit Antwerpen startte zopas de leerstoel Inbev-Baillet Latour op, die natuurwetenschappelijke technieken wil doen inzetten bij kunsthistorisch onderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rubens