© BELGA

Club Brugge tankt vertrouwen na galamatch in Europa

Club Brugge heeft zich met de vingers in de neus geplaatst voor de achtste finale van de Europa League na een 3-0 zege tegen Aalborg. Het is de eerste keer in elf jaar dat blauw-zwart dat nog eens lukte. Tegen de Denen mocht het al na tien minuten aan een heuse galamatch beginnen, met dank aan een sterke Victor Vazquez en Obbi Oulare. Na een één op negen in de competitie tanken de Bruggelingen zo vooral veel vertrouwen.

Al leek Club Brugge de buit al binnen te hebben na de 1-3 zege bij Aalborg, toch gooide Michel Preud’homme zijn sterkste elf in de strijd. Blauw-zwart speelde ook weer in de 3-5-2 opstelling die het in Denemarken zo goed deed - dus met Davy De fauw centraal als derde verdediger in plaats van Laurens De Bock.

Tien minuten stonden er op de klok of Club Brugge stond alweer een stapje dichter bij de achtste finale van de Europa League. Boli Bolingoli sneed vanop links naar binnen, Lior Refaelov was klaarkijkend en gaf de ideale assist voor Victor Vazquez. De Spanjaard liep slim en zette doelman Larsen te kijk met een heerlijk tikje met de buitenkant van de voet. Om duimen en vingers van af te likken.

1-0 en blauw-zwart ging meteen vol op de gaspedaal staan. Ruud Vormer en Obbi Oulare lieten de 2-0 echter liggen. De fans van Aalborg konden het niet meer aanzien en gooiden dan maar Bengaals vuurwerk op het veld, wat voor wat oponthoud zorgde. Na de onderbreking liet Club Brugge Aalborg wat glippen: de Denen kwamen twee keer opzetten, telkens met Bruhn in een hoofdrol, maar evenveel keer kon hij zijn schot niet kadreren.

Oulare en Vazquez blinken uit

Vazquez had er duidelijk zin in en besloot net na rust even te dollen met wat Denen. Een eerste zette hij mooi in de wind, de tweede speelde hij tegen de achterlijn door de benen. Daarop ging hij theatraal naar de grond, maar ref Sidiropoulos gaf terecht geen penalty. Club Brugge kreeg op de counter nog aardig wat ruimte en sprong daar op het uur slim mee om. Ruud Vormer zag Oulare vertrekken van aan de middenlijn, de bonkige spits begon aan een rush en knalde de bal via de vuisten van Larsen in doel.

Oulare had duidelijk zijn draai gevonden en begon plots met de assists te strooien. Hij bood Lior Refaelov een opgelegde kans op de 3-0, maar van in de kleine backlijn raakte de Israëliër de bal verkeerd. Even later was het dan toch prijs: Oulare vond de opening in een bos van benen, Ruud Vormer kreeg de bal tot bij Boli Bolingoli, die de bal in een scrimmage voor doel binnenwerkte.

Vazquez en Oulare kregen beiden nog een vroegtijdige applausvervanging, Club Brugge speelde de match daarna rustig uit. Voor blauw-zwart is het de eerste keer sinds 2004 dat ze nog eens tot in de achtste finale van de Europa League (toen nog UEFA Cup) raakten. Morgen om 13u kent Club Brugge zijn tegenstander, maar nu al lijkt vast te staan dat dat een grote vis zal worden.

Herbeleef hier alle fases van de match!

Bekijk hier alle opstellingen!

Opmerkelijk: Club Brugge heeft nog geen enkele van zijn veertien matchen in Europa verloren.

Belangrijkste fases:

10’ GOAL! Een eerste mooie aanval van de thuisploeg en meteen raak! Bolingoli speelt in bij Refaelov. Die steekt binnendoor naar de Spanjaard. Met een subtiele tik buitenkantje voet, plaatst hij het leer naast de doelman.

13’ Oulare kopt een voorzet terug tot bij Vormer. De Nederlander knikt van in de kleine rechthoek nog over doel. Deze mocht er eigenlijk in.

15’ Meunier zet zich fluks door. Hij legt achteruit tot bij Oulare. Die trapt echter hard naast doel.

17’ De meegereisde fans gooien nu al voor de tweede keer vuur- en rookbommetjes op het veld. De ref laat omroepen dat dit moet stoppen of de partij wordt stilgelegd.

33’ Bruhn zet zich door en komt in kansrijke positie. Zijn schot gaat een huis over. Al zat er een voetje van Duarte tussen: een hoekschop krijgen de Denen niet.

55’ Refaelov gaat aan de haal, Meunier en Oulare zijn mee in steun tegen slechts één verdediger. De pass is niet op maat en zo stokt de aanval. Al kan Meunier seconden later toch nog met een prachtige plaatsbal buitenkant voet uitpakken. Zijn opperbeste poging zeilt slechts rakelings naast het kruis.

63’ GOAL! Counter van Club en Oulare snelt op pass van Vormer de diepte in. Hij houdt zijn man perfect af en ramt staalhard voorbij Larsen in doel.

64’ Invaller Jacobsen met een overhoekse knal. Gelukkig schuift het leer voorbij de verste paal.

70’ Tegenaanval van blauw-zwart. Meunier opent op Vazquez. Diens voorzet bereikt Oulare. De doelpuntenmaker kopt terug naar Refaelov die het leer niet vol raakt en zo de kans op 3-0 laat liggen.

73’ GOAL! Weer een knappe aanval van de Bruggelingen. Oulare behoudt het overzicht en zet Vormer vrij. Die legt panklaar voor Bolingoli. Die trapt eerst op Refaelov, maar de rebound toch binnen.

Michel Preud’homme: ‘Spijtig dat Anderlecht er niet meer bij is’

© Photo News

Michel Preud’homme loodste Club Brugge donderdag met een droge 3-0 zege tegen het Deense Aalborg in de terugwedstrijd van de zestiende finales van de Europa League voor het eerst sinds 2004 naar de achtste finales van een Europese bekercompetitie.

‘We zijn in Europa al dertien wedstrijden ongeslagen en ik tel dit seizoen negen zeges en drie draws. Ik ben tevreden met het parcours dat we reeds afgelegd hebben’, vertelde Preud’homme na de wedstrijd in het Brugse Jan Breydelstadion.

Na de 1-3 zege van vorige week stond Blauw-zwart al met één been in de volgende ronde en dan vreest elke trainer dat zijn spelers de wedstrijd niet meer geconcentreerd zullen aanvatten. ‘Ze hebben gedaan wat ze moesten doen: snel een doelpunt maken, daarna controleren en in de tweede helft zelfs even het spektakel verzorgen. Je mag het nooit te laks opnemen, want je speelt wel tegen de kampioen van Denemarken. Daarom bracht ik ook Vazquez en Refaelov aan de aftrap. Daarnaast moeten zij ook terug op niveau komen en dus hebben ze speelminuten nodig’, aldus MPH.

Na de uitschakeling van Anderlecht door een 3-1 nederlaag op bezoek bij Dinamo Moskou is Club nog de enige Belgische ploeg die in Europa actief is. De achtste finales van de Europa League worden op 12 maart (heen) en 19 maart (terug) gespeeld en verstoren zo de voorbereiding van Blauw-zwart op de Bekerfinale, waarin op 22 maart voor het eerst in 21 jaar nog eens een clash tussen Club en Anderlecht op het programma staat. Door de Europese uitschakeling speelt Paars-wit in de aanloop naar de Bekerfinale twee wedstrijden minder dan de West-Vlaamse competitieleider. ‘Ik vind het spijtig dat Anderlecht er niet meer bij is’, vertelde Preud’homme. ‘Wij zijn wel nog op drie fronten actief en we zullen wel zien hoe we het gaan aanpakken, maar ik vind wel dat je altijd moet spelen om te winnen. Ik hoop dat we eerst op verplaatsing mogen spelen. Vandaag misten we nog heel wat spelers, maar als iedereen fit is moeten we op alle fronten kunnen strijden.’

Refaelov: ‘Moeten hier vertrouwen uit putten’

Club-middenvelder Lior Refaelov lijkt opnieuw naar zijn beste vorm toe te groeien en dat etaleerde de Israëliër donderdag door Victor Vazquez al na elf minuten de assist voor het openingsdoelpunt aan te bieden. ‘Onze vorige wedstrijden waren niet allemaal geweldig, maar hier moeten we vertrouwen uit putten’, vertelde Refaelov na afloop van de wedstrijd. ‘Het klopt dat we vorige week al een belangrijke stap gezet hebben, toen hebben we al bijna de kwalificatie afgedwongen. Bovendien scoorden we vandaag opnieuw drie keer. Dat doet deugd na de competitienederlaag van vorig weekend’, aldus de Israëlische spelmaker.

Refaelov sukkelde een tijdlang met kwaaltjes terwijl zijn maatje Vazquez met een knieblessure aan de kant stond. Dat kostte Club Brugge punten in de competitie. Michel Preud'homme benadrukte woensdag tijdens zijn voorbeschouwing op de wedstrijd al het belang van 'Rafa' en Vazquez in het seizoensslot. ‘De coach rekent inderdaad op ons en heeft ons ook deze week toegesproken. Mijn focus ligt nu al op de competitiewedstrijd tegen Moeskroen-Péruwelz. In de Europa League wordt het uitkijken naar onze volgende tegenstander. Er blijven maar zestien ploegen meer over en het zijn bijna allemaal topclubs.’

Vazquez: ‘FC Sevilla, Villarreal, dat is allemaal goed voor mij’

Vazquez maakte donderdag de klus al snel af door na elf minuten met buitenkant rechts de openingstreffer voorbij de Deense goalie te tikken. ‘Soms denkt de doelman dat je gaat knallen. Op dat moment kan je hem altijd verrassen’, aldus Vazquez. De Spanjaard kijkt alvast uit naar een clash met een Spaanse ploeg in de achtste finales. ‘FC Sevilla, Villarreal, dat is allemaal goed voor mij’, lachte de Barcelonees. ‘Liefst geen Russische ploegen, want een verre verplaatsing zou niet goed zijn zo kort voor de Bekerfinale.’

Meer sportnieuws