Anderlecht Europees uitgeschakeld na strafschop die er geen was

Print

Anderlecht heeft zich niet kunnen plaatsen voor de 1/8ste finales van de Europa League. Paars-wit kwam in Moskou tegen Dynamo nochtans 0-1 voor maar in de tweede helft liep het mis. Er was amper afgetrapt of het stond alweer gelijk na een afgeweken bal en de 2-1 kwam er na een strafschop die er helemaal geen was. Helemaal in het slot werd het zelfs nog 3-1.

Beide coaches pakten uit met een verrassing in hun opstelling. Bij Anderlecht was de nog maar pas herstelde Ibrahima Conte de surprise du chef als vervanger van Andy Najar, bij de thuisploeg startte ex-Duits international Kevin Kuranyi op de bank.

Bekijk de opstellingen hier

Dynamo was duidelijk baas in de openingsfase. Anderlecht moest zich beperken tot achter de bal lopen en ook Proto moest bij de zaak blijven. De paars-witte defensie kraakte maar plooide niet en na een kwartier werd het evenwicht ook hersteld. En wat in Brussel niet lukte, deed Mitrovic deze keer wel na 28 minuten: scoren! Al was er wel een gelukje mee gemoeid, de bal van Tielemans week nog af op een Russisch been maar ‘Mitrogol’ kon randje buitenspel toch de 0-1 binnen trappen. Dynamo kreeg nog enkele kansjes op de gelijkmaker maar faalde voor rust in de afwerking: ondermeer Samba kopte naast.

De tweede helft was amper op gang getrapt of het stond al 1-1. Proto zag er niet goed uit op een harde knal van Kozlov, die echter afweek op een been van een Dynamo-speler. Toch leek Anderlecht niet meteen van slag: amper twee minuten later kon Mitrovic opnieuw een perfecte assist van Tielemans echter niet kadreren. De Russische druk nam daarna toe en toen Kokorin iets voorbij het uur net buiten de zestien neerging, floot de scheidsrechter verrassend strafschop. Proto leek nog even voor gerechtigheid te zorgen maar Yusupov was als enige goed gevolgd en maakte er makkelijk 2-1 van...

Anderlecht was even van slag maar knokte zich terug in de match en claimde zelf ook een strafschop maar de Noorse scheidsrechter ging daar niet op in. Er ontstond steeds meer ruimte en Dynamo kon enkele keren gevaarlijk counteren maar echt uitgespeelde kansen kwamen er niet. Vanden Borre trapte in de negentigste minuut nog over maar aan de overkant velde invaller Kuranyi het (te) harde verdict: 3-1.

Morgen/vrijdag wordt geloot voor de volgende ronde en kent Dynamo zijn tegenstander in de 1/8ste finales, die op 12 en 19 maart worden afgewerkt.

Opmerkelijk:

De fatale overtreding van N’Sakala voorafgaand aan de 2-1 was duidelijk buiten de zestien maar Kokorin ging gretig neer in het strafschopgebied en de Noorse scheidsrechter Svein Oddvar Moen wees na overleg met zijn assistent toch naar de stip. Proto stopte nog wel de strafschop maar niemand van Anderlecht was gevolgd, waardoor Yusupov makkelijk kon scoren. Opnieuw was ondermeer N’Sakala niet bij de les...

Belangrijkste fases:

2’ Zhirkov forceert meteen een corner, maar Dzsudzsak verknalt de stilstaande fase.

8’ Dzsudzsak loopt Rolando eraf op de linkerflank en zet voor. Niemand kan bij de bal, maar Dynamo herovert het leer. Valbuena zet Deschacht makkelijk in de wind, maar Proto brengt redding met de voeten.

17’ Na enkele goede passes kan Conté in de diepte duiken. Hij geeft de bal mee met Vanden Borre, zijn voorzet wordt door Kozlov in corner gewerkt.

21’ Een voorzet vanop rechts bereikt Kokorin niet. De bal valt in de voeten van Vainqueur, maar de ex-speler van Standard trapt van buiten de zestien over doel.

27’ Na een heet standje voor doel werkt Vanden Borre de bal in corner. Op die hoekschop kopt Samba naast, maar de beer van Moskou wordt teruggefloten voor een fout.

28’ Conte legt op de rand van de zestien terug op Tielemans, die met een afgeweken voorzet/schot Mitrovic bereikt aan de verste paal. De Serviër duwt de bal binnen: 0-1!

35’ De Russen komen nu minder aan de bal, maar Vainqueur kan toch eens uithalen. De middenvelder schiet van ver, maar de bal gaat ver naast het doel.

40’ Conté geeft de bal zomaar weg op het middenveld. Via Kokorin countert Dynamo, maar hij bereikt Yusupov net niet. Proto raapt op.

45+1’ N’Sakala geeft dom een vrije trap weg op links. Samba torent boven Rolando uit en kan koppen, maar kadreert zijn kopbal niet. Hier ontsnapt Anderlecht.

47’ Deschacht kan een pass naar Kokorin niet goed weg krijgen, Kozlov trapt hard van buiten de zestien de gelijkmaker binnen: 1-1. Proto ziet er niet goed uit bij dit doelpunt...

49’ Acheampong stoomt de zestien binnen op een bal van Tielemans. Hij legt goed terug op Mitrovic, maar die trapt niet goed en ziet de bal voorlangs gaan.

56’ Samba kan vrijstaand koppen op een corner, maar Proto klemt.

58’ Vanden Borre geeft de bal veel te nonchalant weg. Kokorin loopt de zestien binnen en wil Proto met een gekruist schot verschalken, maar de doelman klemt.

61’ Kokorin gaat makkelijk neer net buiten de zestien na een tackle van Nsakala. De scheidsrechter geeft echter een penalty! Kokorin zet zich zelf achter de bal, maar trapt tegen Proto! Yusupov is echter goed gevolgd en maakt er makkelijk 2-1 van.

73’ Rolando en Mitrovic gaan wat onhandig tegen de grond in de zestien, maar de scheidsrechter wil van geen penalty weten. Anderlecht moet beginnen haast maken.

77’ Dynamo werkt een tegenstoot bijna perfect af. Valbuena legt breed tot bij Ionov, die aan de tweede paal de 3-1 kan binnentikken, maar NSkala werkt met een ultieme tackle de bal weg.

79’ Na een uitstekende aanval kan Conté tot een schot komen in de zestien, maar schiet recht in de handen van doelman Gabulov.

89’ Bijna was daar de 2-2. Iseka legt de bal terug tot bij Vanden Borre, de rechtsback trapt de bal over. 90+4’ Op de counter speelt Dynamo Anderlecht helemaal uit. Kuranyi staat onside en helemaal vrij in de zestien, hij trapt de 3-1 gekruist binnen.

Herbeleef hier de volledige wedstrijd fase per fase

Meer sportnieuws