© Marc Peeters

Werknemers stemmen in met sluiting McCain-fabriek

Zo’n 97 procent van de werknemers bij aardappelverwerker McCain in Grobbendonk hebben donderdag ingestemd met het voorstel voor een sociaal plan over de sluiting van de fabriek. Zo melden de vakbonden.

De fabriek zal op 31 december sluiten, waarna de productie verhuist naar McCain Lutosa in Leuze-en-Hainaut, in de provincie Henegouwen. 123 personeelsleden verliezen daardoor effectief hun job. Individuele personeelsleden kunnen, als ze dat zouden willen, wel mee verhuizen naar Lutosa.

“Het sociaal plan is een evenwichtig akkoord waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende doelgroepen die bij de aardappelverwerker werken”, klinkt het bij de bonden unisono. “Belangrijk is dat er in het plan rekening wordt gehouden met begeleidingsmaatregelen naar hertewerkstelling. Verder is er ook een mooie financiële regeling voorzien voor de getroffen werknemers.”

Verouderde fabriek

Er werd volgens de bonden eveneens afgesproken dat er over de concrete inhoud van het plan niet wordt gecommuniceerd.

De fabriek in Grobbendonk moet sluiten omdat ze verouderd is en geen uitbreidingsmogelijkheden biedt. Bij Lutosa zou de productie ook een kwart goedkoper zijn.

Nu in het nieuws