© *

Hoe ga je als ouder om met een kind dat wil gamen?

Kinderen tussen de drie en de tien jaar gamen gemiddeld veertig minuten per dag, een kwart van de driejarigen doet het zelfs elke dag, zo blijkt uit een Vlaams onderzoek door iMinds. Maar dat is niet noodzakelijk problematisch, want veel hangt af van hoe je als ouder omgaat met een kind dat graag games speelt. Professor communicatiewetenschappen Jan Van Looy van de Universiteit Gent geeft concreet advies: 'je moet als ouder vooral ondersteunend zijn'

tebt01

'Je kan als ouder twee dingen doen', zegt Van Looy. 'Wees actief betrokken, ga bij je kind zitten, praat en leg uit waarom een bepaald spel goed of niet goed is voor hem. Dat heeft een positief effect op hoe het kind omgaat met games. Daarnaast moet je als ouder regels opleggen: dat spel mag, dat spel mag niet, je mag maar een half uurtje per dag, ... Die regels hebben ook een positief effect op het kind'

Mag je games verbieden?

'Dat is niet zo'n goed idee. Een kind identificeert zich met zijn hobby: het vindt die hobby leuk, zijn vriendjes doen het, ... Als je als ouder dan zegt dat die hobby slecht is, voelt het kind zich afgewezen, de vertrouwensband is doorbroken. Dan is de kans groter dat het kind gaat rebelleren: stiekem spelen, bij iemand anders, .... Als je als ouder uitlegt waarom bepaalde games wel en niet mogen, creëer je een kader dat het kind ook zelf kan gaan toepassen. Als een kind begrijpt waarom iets niet mag, kan het zelf de juiste reflexen leren maken. wees dus betrokken, leg regels op, maar doe het op een vriendelijke manier'.

Hoe lang mag mijn kind gamen?

Intensief gebruik is niet altijd problematisch: een uur gamen is niet noodzakelijk prpblematischer dan een half uur gamen. Het wordt pas problematisch als het kind alsmaar meer wil gamen, alsmaar langer wil gamen, zijn vriendjes verwaarloost, zijn huiswerk niet meer wil maken, ... Het is belangrijker te kijken hoe het kind ermee omgaat dan naar de tijd die het doorbrengt met zijn games'.

Hoe weet ik welke games geschikt zijn voor mijn kind?

Op elk spel staan de zogenaamde PEGI-ratings, een internationale standaard voor leeftijden. Er staan ook labels op: of er geweld in voorkomt, seksualiteit, ... Die ratings zijn indicatief: het is niet zo omdat het vanaf zes jaar is, dat je kind van vijf het niet kan spelen. je kan als ouder zelf oordelen of je kind vooruit is op zijn leeftijd. Maar geef zeker nooit games voor volwassenen aan kleine kinderen.

Moet je als ouder het goede voorbeeld geven?

Uit onderzoek blijkt dat kinderen van ouders die gamen, zelf ook meer gamen. Kinderen kopiëren dat gedrag, er is een context waarin games als iets positiefs worden gezien. Of dat ook geldt voor ouders die constant op hun tablet tokkelen, daar heb ik geen bewijs van, maar ik zou denken van wel.

NIET TE MISSEN