35 Belgische soldaten gaan in Irak strijden tegen IS

Momenteel zijn al zes Belgische F-16-gevechtsvliegtuigen actief in Irak Foto: BELGA

35 Belgische soldaten gaan in Irak strijden tegen IS

Print

Nog deze week zal ons land 35 militairen naar Irak sturen voor de strijd tegen terreurorganisatie ISIS. Ze zullen er onder meer instaan voor het opleiden van Iraakse strijdkrachten.

Van de 35 militairen zouden er 20 het Iraakse leger opleiden, en zouden er 15 instaan voor ondersteuning en beveiliging. De opleidingen zouden plaatsvinden op de luchthaven van Bagdad, vanaf volgende maand.

Met de opleidingsmissie komt er een tweede luik aan het Belgische engagement in Irak. Momenteel worden in het gebied namelijk al zes Belgische F-16-vliegtuigen ingezet, binnen de krijtlijnen van de internationale coalitie tegen ISIS. Het licht werd er in september vorig jaar voor op groen gezet door de ontslagnemende regering-Di Rupo. De vliegtuigen opereren vanuit een basis in Jordanië, aanvankelijk voor een maand, maar de missie werd intussen al verschillende keren verlengd.

Ministerraad moet licht nog op groen zetten

Ook de opleidingsmissie kadert in de internationale coalitie, meer bepaald in het programma ‘Building Partner Capacity’. Ze zou zes maanden duren, en er is een budget van bijna 2 miljoen euro voor vrijgemaakt. Vrijdag zet de federale ministerraad er wellicht het licht voor op groen.

.

Nu in het nieuws