Moeite met sparen? Het is de schuld van je genen

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Moeite met sparen? Het is de schuld van je genen

Print
Lukt het maar niet om een mooi bedrag bij elkaar te sparen, dan kan je er eigenlijk niet veel aan doen. De drang om (niet) uit te geven is genetisch bepaald, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Onderzoekers proberen al tientallen jaren uit te leggen waarom mensen sparen. Een van de plausibele verklaringen is dat mensen graag een centje opzij zetten voor hun oude dag of voor hun nageslacht. De theorieën duiden echter niet waarom de rijken sparen.

Wetenschappers Henrik Cronqvist en Stephan Siegel, verbonden aan de universiteit van Washington, zeggen nu dat spaargedrag voor 33 procent genetisch is bepaald. Die conclusie baseren ze op informatie van het Zweedse tweelingregister , een opslagplaats voor gegevens van (identieke) tweelingen, en de Zweedse belastingdienst. Daaruit blijkt dat eeneiige tweelingen een gelijk spaarpatroon hebben. Bij de twee-eiige verloopt het spaargedrag heel verschillend.

‘Wij en vele andere economen hebben er niet meteen aan gedacht. Het is dan ook niet de reguliere manier om het menselijk gedrag te bekijken op het gebied van financiën en economie’, schrijven ze in hun verslag dat verscheen in het Journal of Political Economy.

NIET TE MISSEN