© PETER MAENHOUDT

Antwerpse politie rolt 18-koppige drugsbende op

De Antwerpse politie heeft na maanden van doorgedreven speurwerk een 18-koppige Antwerpse drugsbende opgerold. Veertien personen werden door de onderzoeksrechter aangehouden.

De 18-koppige bende was goed georganiseerd en gespecialiseerd in de verkoop van cocaïne. Sedert minstens vorig jaar waren ze actief in het Antwerpse. Meer bepaald dealden zij vooral in de binnenstad, maar ook in Brasschaat, Stabroek en Kapellen waren de dealers actief.

Moeder betrokken bij bende

De betrokkenen waren geen onbekenden in het uitgaansmilieu. Elke medewerker had zijn specifieke rol binnen de organisatie. De bende werd geleid door een man die reeds in het verleden werd gearresteerd voor drugshandel. Hij had ook banden met verdachten van georganiseerde cocaïnehandel. Deze man had minstens een viertal naaste medewerkers waaronder zijn moeder. Drie van die naaste medewerkers stonden in voor het aansturen van minstens 11 jonge drugrunners om druggebruikers te voorzien van hun cocaïne.

Onrust in de bende

Vijf van deze jonge medewerkers werden gedurende de onderzoeksperiode door de politie van de straat geplukt tijdens hun werkzaamheden. Ze hadden telkens gebruikershoeveelheden cocaïne op zak. Doordat de speurders regelmatig bendeleden oppakte, was er reeds geruime tijd onrust in de bende. Gsm-nummers werden om de haverklap gewisseld en nieuwe drugsrunners werden aangezocht om voor de bende te komen werken.

Gebarricadeerde deur

De nodige connecties tussen de verschillende bendeleden werden uitvoerig door de politie onderzocht. Het hoofddoelwit had een appartement gehuurd waar hij verbleef zonder er wettig ingeschreven te zijn. De politie had heel wat moeite om zijn fel gebarricadeerde deur in te beuken.

De bende maakte gebruik van huurvoertuigen en tientallen gsm’s. Er werden 4 voertuigen in beslag genomen.

Huiszoekingen

Op 24 februari 2015 hield de politie veertien simultane huiszoekingen. Dit resulteerde in elf arrestaties.

Tijdens de huiszoeking bij het hoofddoelwit troffen de speurders een hoeveelheid mengmiddel en een geldsom. In de verblijfplaats van de hoofdverdachte trof de politie ook een man die verdachte was in een andere drugszaak. Hij was bijna een jaar op de vlucht voor het gerecht. Bij een andere huiszoeking werd de broer van de vermeende bendeleider gevat. Hij stond nog geseind voor een bevel tot gevangenneming.

Veertien personen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en meteen aangehouden.

Aan de actie namen verschillende politiediensten deel van zowel de lokale politie als van de federale politie. Ondermeer het BBT, het POSA en drugshonden werden ingezet.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio