© PDR

“Vonnis Omega Diamonds kan precedent vormen”

De vrijspraak in de douanezaak tegen Omega Diamonds kan een belangrijk precedent vormen voor andere rechtszaken die Douane en Accijnzen nog in de pijplijn heeft zitten. Dat zegt meester Raf Verstraeten, die voor Omega Diamonds optreedt.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Omega Diamonds donderdag vrijgesproken in de zaak die de Administratie Douane en Accijnzen had aangespannen. De rechtbank oordeelde dat de Belgische douanewetgeving niet toegepast kan worden, omdat die strijdig is met de Europese wetgeving. Er is bijgevolg geen rechtsgrond om Omega Diamonds te veroordelen. Ook elf andere beklaagden gaan vrijuit. De Douane had ettelijke miljarden euro’s gevorderd, maar grijpt daar dus naast.

“De rechtbank zegt dat de invoerbeperkingen die de Belgische douanewetgeving oplegt bij de invoer van gewone ruwe diamant, dus geen conflictdiamant, strijdig zijn met het Europees recht. Bij mijn weten is het de eerste keer dat een rechtbank dit opwerpt. Ik kan mij voorstellen dat ook in andere douanezaken naar deze uitspraak verwezen zal worden”, zegt de advocaat.

Douane en Accijnzen kan evenwel nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Lees ook: Omega Diamonds vrijgesproken in douanezaak

Nu in het nieuws