© Stad Mechelen

© Dominik Sadowski

© Stad Mechelen

1/3

Poolse stad Gdansk kleurt week Vlaams én Mechels

Acht studenten van de Thomas More hogeschool uit Mechelen trekken midden maart naar de Poolse stad Gdansk. Samen met onder andere burgemeester Bart Somers nemen ze er deel aan een Vlaamse week, waar cultuur en ideeën voor samenwerking worden uitgewisseld.

Vlaanderen en Polen hebben banden die teruggaan tot de middeleeuwen. Door een Hanzeverband ontstonden er destijds nauwe economische contacten en emigreerden ook tal van Vlamingen naar het noorden van Polen.

Mechelaar bouwde zomertheater

“Onder hen ook de Mechelse architectenfamilie Van den Blocke, wiens kleinzoon Jacob in Gdansk een schermschool bouwde in 1635 Deze houten constructie deed ook dienst als zomertheater en stond gekend als het Shakespeare Theater”, vertelt Somers. In september vorig jaar werd op diezelfde site een nieuw Shakespeare Theater in Gdansk geopend en dat is voor de Vlaamse vertegenwoordigers in Polen de aanleiding om er een Vlaamse Week te organiseren.

Ook Gent doet mee

Het is de bedoeling is dat de steden Gent en Mechelen ter plaatse deelnemen aan een aantal culturele manifestaties en dat er tussen de beide Vlaamse steden en de stad Gdansk ideeën worden uitgewisseld over stadsthema’s zoals stadsvernieuwing, groen in de stad, hergebruik van historische gebouwen, enz. De gelijkenissen, zoals een historische binnenstad, tussen de drie steden, zijn immers groot.

Studenten brengen verslag uit

De studenten verzorgen de volledige communicatiecampagne voor de Vlaamse Week en zullen ter plaatse verslag uitbrengen over de activiteiten, via diverse kanalen, zowel in Polen als in Vlaanderen. Iedereen kan de verslaggeving volgen via de website www.FlandersWeekGdansk.eu die door de studenten van Thomas More werd gecreëerd.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio