Sluisgraffiti uniek visitekaartje voor haven

Vooraleer het Scheldewater vanaf eind april Deurganckdoksluis zal vullen, kunnen bezoekers op zaterdag 7 en 8 maart over de bodem wandelen. Zo meldt het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen.

De betonwerken van de 500 meter lange, 68 meter brede en 27 meter diepe sluis zijn na meer dan twee jaar zo goed als klaar. Vanaf eind april zal de grootste sluis ter wereld, die een tweede toegang zal vormen tot de Waaslandhaven, zich beginnen vullen. Eind mei worden de sluisdeuren ingevaren. In het voorjaar van 2016 volgt de ingebruikname.

“We zitten in de laatste rechte lijn”, zegt Freddy Aerts, afdelingshoofd van Maritieme Toegang. “Wanneer straks het water over de bodem van de sluis vloeit, zal de aanblik van dit gedeelte van de haven onherroepelijk veranderen. Maar voor het zover is, sluiten we eerst nog aan met een aloude traditie, namelijk het open stellen van onze ‘droge’ sluizen voor het grote publiek.”

Een parcours van zo’n 2 kilometer met infoborden leidt tot op de bodem van de sluis. In de bouwput zullen fotokaders van een vierkante meter beschikbaar zijn, waarmee bezoekers zich kunnen vereeuwigen als meter of peter van de sluis. Op de noorderwand van de sluis maakt de Belgische graffitikunstenaar Cazn een reuzegrote tekening van 320 meter lang en 9 meter hoog. Als het weer meezit, wordt het kunstwerk dat weekend voltooid.

Een bezoek is gratis en neemt zo’n uur in beslag. Aangepast schoeisel wordt aangeraden. Meer informatie is te vinden op www.voetenindesluis.be

yer', 'wid': '_1467261', 'uiconf_id': '21813201', 'flashvars': { 'vast': { 'plugin' : true, 'position': 'before', 'relativeTo': 'PlayerHolder', 'numPreroll':'1', 'prerollInterval':'1', 'prerollStartWith':'1', 'prerollUrl':prerollUrl, 'postrollUrl' : prerollUrl.replace('preroll', 'postroll'), 'numPostroll' : '1', 'preSequence':'1', 'postSequence':'1', 'timeout':'4', 'storeSession':true, 'prerollInterval':'1', 'skipOffset' : '15' }, 'skipBtn': { 'label': 'Advertentie overslaan' }, 'adsOnReplay':true, 'noticeMessage': { 'plugin':'true', 'text': 'Advertentie overslaan binnen {sequenceProxy.skipOffsetRemaining|timeFormat}' } }, 'cache_st': '1406844802', 'entry_id' : '0_a03jb8s0'});

Nu in het nieuws