Hoorzittingen over discriminatie op arbeidsmarkt op komst

Yasmine Kherbache Foto: BELGA

Hoorzittingen over discriminatie op arbeidsmarkt op komst

Print

Na de paasvakantie komen er in het Vlaams Parlement hoorzittingen over de bestrijding van discriminatie op de arbeidsmarkt. Dat heeft de commissie Werk donderdag beslist op vraag van SP.A-parlementslid Yasmine Kherbache.

De vraag van Kherbache kwam er naar aanleiding van de heisa eerder deze week over een onderzoek van het Minderhedenforum over discriminatie bij dienstenchequebedrijven. De studie had aangetoond dat 2 op 3 Vlaamse poetsbedrijven zich schuldig maken aan discriminatie. Wanneer een klant vraagt een niet-allochtone poetshulp te sturen, gaan ze daar namelijk op in.

In navolging van het Minderhedenforum riep Open VLD meteen op zogenoemde ‘mystery calls’ in te voeren. De overheid zou de betrokken bedrijven daarbij actief en systematisch laten opbellen, en hen daarbij een Vlaamse poetshulp laten vragen. CD&V aarzelde even, maar schaarde zich uiteindelijk ook achter het idee. Net als bevoegd minister Philippe Muyters (N-VA), die de telefoontjes in eerste instantie nochtans een vorm van ‘uitlokking’ had genoemd.

‘Instrumenten liggen op tafel’

Kherbache is tevreden dat er hoorzittingen komen, die voor alle duidelijkheid ‘over meer dan enkel mystery calls alleen’ zullen gaan. ‘Discriminatie ondermijnt de persoon én de samenleving. De instrumenten, en de mogelijke oplossingen liggen op tafel. Juristen zijn er om de oplossingen bulletproof uit te werken. Uiteraard vindt de Vlaamse regering in ons een partner om te zoeken naar oplossingen, in het belang van werknemers én werkgevers. Dit debat mogen we immers niet laten verzanden in juridisch gehakketak.’

.

Nu in het nieuws