© Shutterstock

Zo lang zijn de perfecte wimpers

De langste wimpers geven je misschien wel de meest intense blik, maar ze zijn niet het beste voor je gezondheid. De ideale wimper is (ongeveer) even lang als een derde van de breedte van je oog. Dat blijkt uit een studie aan het technologie-instituut van Georgia.

vwh

Een team onderzoekers, onder leiding van David Hu, bestudeerde de ogen van 22 verschillende zoogdieren waaronder nijlpaarden en giraffes. Daarnaast keken ze naar de lengte van de wimpers bij mensen. De vorsers concludeerden dat de wimpers van zowel dieren als personen een lengte hebben die overeenkomt met een derde van hun totale oogbreedte.

In een tweede fase van het onderzoek experimenteerden de wetenschappers met synthetische wimpers op een replica van een vochtig oog. Ze richtten de luchtstroom van een ventilator naar het valse oog. Ze stelden vast dat de ideale lengte van de haartjes inderdaad best niet langer is dan een derde van de breedte van het oog.

De reden? Die lengteverhouding zorgt ervoor dat de wimpers onze ogen optimaal kunnen beschermen tegen uitdroging. Korte wimpers blokkeren wind en voorkomen dat deze in onze ogen terechtkomt. Lange wimpers hebben deze barrièrefunctie niet, waardoor er net meer wind (en stof) in onze ogen wordt geblazen. Daardoor kunnen er symptomen van uitdroging ontstaan. Volgens hoofdonderzoeker Hu kan zelfs mascara die je wimpers verlengt soortgelijke klachten veroorzaken.

NIET TE MISSEN