© Epa

© AP

1 / 2

Identiteit IS-beul ‘Jihadi John’ bekend

De identiteit van IS-beul ‘Jihadi John’ die meermaals werd opgevoerd in de onthoofdingsvideo’s van Westerse gijzelaars van IS, is bekend. Dat meldt de Britse nieuwsdienst BBC.

skn

Volgens de BBC zou het gaan om Mohammed Emwazi, een Britse man afkomstig uit West-Londen . Zijn identiteit was al langer bekend bij de Britse veiligheidsdiensten. Maar zij kozen omwille van operationele redenen ervoor om zijn identiteit niet eerder openbaar te maken.

Emwazi verscheen voor het eerst in een onthoofdingsvideo in augustus 2014. In dat filmpje is te zien hoe hij de Amerikaanse journalist James Foley vermoordde. Hij zou ook te zien zijn geweest in de onthoofdingsvideo’s van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, de Britse hulpverlener David Haines, de Britse taxichauffeur Alan Henning en de Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig.

Vorige maand verscheen ‘Jihadi John’ nog in een video van ISIS met de Japanse gijzelaars Haruna Yukawa en Kenji Goto, kort voor ze werden gedood.

De Londense rapper Abdel-Majed Abdel Bary is dus niet de man achter de naam ‘Jihadi John’, zoals eerder werd beweerd door de Amerikaanse media.