© *

Vrouw met darmziekte rekent af met veroordelende blikken

Sam Cleasby is 33 en woont in Sheffield, Groot-Brittannië. Ze lijdt aan colitis ulcerosa, een ontstekingsziekte van de dikke darm, waardoor ze last heeft van diarree en bloedingen. Maar omdat ze op het eerste zicht geen beperkingen heeft, krijgt ze toch altijd veroordelende blikken als ze het gehandicaptentoilet gebruikt. Daarom schreef ze op haar blog een open brief aan de mensen die haar vreemd bekijken, die ondertussen meer dan een miljoen keer gelezen werd.

tebt01

Op haar blog 'So BadAss' richtte Sam zicht de vrouwen die haar bekijken alsof ze de rij probeert te ontwijken door snel het gehandicaptentoilet binnen te glippen. 'Ik weet dat je me zag binnengaan op twee benen. Je zag me de deur openen met mijn perfect werkende armen. Je zag me zonder rolstoel of een ander teken van een handicap. Dat gaf je de indruk dat ik een luie koe was die het zich niet aantrok. Een bitch die gebruikt maakt van een service die ze niet mag gebruiken. (Terwijl ik een kaartje heb dat zegt dat ik het wel mag, als je het gevraagd zou hebben). Je zag mijn blozen misschien als een teken van schuldgevoel'.

'Het feit is: ik heb geen darm. Ik heb een buideltje aan mijn dunne darm dat geen volume aankan, dus moet ik meerdere malen per dag naar het toilet. Het gebrek aan dikke darm maakt dat mijn stoelgang vloeibaar is, want ik kan de vloeistoffen uit voedsel niet absorberen, dus het is moeilijk om mijn stoelgang op te houden. Soms heb ik ongelukjes en dan is een groot toilet met een wasbak nuttig, want dan kan ik mezelf schoonmaken. Gewoon ter info: de gehandicaptentoiletten ruiken doorgaans vies en worden niet zo vaak gepoetst, dus ik gebruik ze alleen als ik niet anders kan'.

'Moet je dit geluid horen!'

'Ik zou ook graag iets willen zeggen tegen de schoonmaakster in de supermarkt waar ik deze week het toilet moest gebruiken. Ik vind het vervelend dat het geluid van mijn (gebrek aan) darm je deed lachen. Omdat een stuk van mijn darm werd verwijderd, is het geluid dat ik maak op het toilet, hilarisch luid. Ik begrijp het, het is grappig. Maar voor je naar buiten loopt en roept: 'Oh My God, dit moet je horen!', denk dan ook even aan mijn dochter die buiten stond te wachten'.

'Misschien kunnen jullie een beetje empathie, een beetje medelijden, een beetje begrip opbrengen. Aan iedereen die dit leest: volgende keer als je iemand een gehandicaptentoilet ziet binnenlopen, weet dan dat niet alle gehandicapten in een rolstoel zitten. Denk aan de mensen met een darmziekte: het is vernederend genoeg om mee om te gaan zonder afkeurende blikken'.

NIET TE MISSEN