Europe, het interview: 'The Final Countdown spelen we nog altijd heel graag'

Foto: Tallee Savage

Europe, het interview: 'The Final Countdown spelen we nog altijd heel graag'

Print
Het grote publiek kent de groep van 'The Final Countdown', de gigahit uit 1986, maar de liefhebbers van hardrock weten dat Europe veel meer is dan die ene klassieker. Met 'War Of Kings', dat op 6 maart verschijnt, zijn de Zweden alweer aan hun tiende studio-album toe. Morgen presenteren we u exclusief een voorsmaakje (en een aantal mooie prijzen!), vandaag laten we zanger Joey Tempest aan het woord.

Een eerste beluistering van het nieuwe album leert ons dat Europe zich heeft laten inspireren door de seventiesrock: Deep Purple, Whitesnake… "Klopt", zegt Joey. "Niet dat we dat bewust hebben gedaan: we maken spontaan en zonder al te veel na te denken muziek. Maar het is logisch dat de muziek waarnaar we luisterden toen we een jaar of vijftien waren ons nog altijd beïnvloedt. Op dit album hebben we er ook voor gekozen om een mellotron en een Hammond-orgel te gebruiken, waadoor je sowieso ook wel een seventies-gevoel krijgt. Daarnaast staat onze producer, Dave Cobb, ervoor bekend dat hij opteert voor een rauw en organisch livegeluid, wat ook aansluit bij de seventies-sound."

Hoe verliep die samenwerking?

"Vlot. We kenden hem van zijn werk met Rival Sons, dat we fantastisch vonden. We belden hem en hij wou direct met ons in zee: hij luisterde in zijn jeugd al naar ons. De opnames duurden zo'n twee weken: een hele leuke, creatieve periode waarin we zoveel mogelijk met de hele band live alles in één take inspeelden. Er zijn heel weinig overdubs op deze plaat te horen."

Een van de nummers is geïnspireerd door een van jullie muzikale helden?

"We waren in de studio aan het componeren, toen het bericht kwam dat Jack Bruce, de legendarische bassist van Cream, gestorven was. We hadden hem vroeger eens ontmoet: een geweldige man en schitterende muzikant. We waren diep onder de indruk en het nummer waar we toen mee bezig waren kreeg daardoor een andere, meer emotionele richting."

Jullie zijn bij het grote publiek vooral bekend van het nummer 'The Final Countdown'. Hoe kijk je bijna dertig jaar later terug op dat nummer?

"We hebben het destijds vooral geschreven als een livenummer, een song waarmee we een connectie maken met het publiek. En dat doet het nummer nog steeds, dus spelen we het nog steeds graag live."

Tot slot: hoe verklaar je dat zoveel Zweedse bands internationaal succes hebben in de hardrock en metal?

"Dat vraag ik me ook al lang af, maar een echte verklaring heb ik niet. Zijn het de lange winters? Of is het de wodka? (lacht)"

Morgen kan je op deze site in avant-première al enkele nummers van 'War Of Kings' beluisteren, en mooie Europe-prijzen (onder meer een gesigneerde limited edition box) winnen!

.

Nu in het nieuws