© AFP

Opvolger voor ‘vliegend strijkijzer’ gaat in 2019 of 2020 de ruimte in

Er komt een opvolger voor het 'vliegend strijkijzer' dat twee weken geleden een succesvolle vlucht heeft gemaakt. Dat werd bij het Europese Ruimtevaartbureau ESA vernomen door Belga.

Gelanceerd door een Europese Vega-raket van op de Europese lanceerbasis Kourou werd de honderd minuten durende suborbitale vlucht van een prototype van Europese spaceshuttle, de onbemande IXV, een eclatant succes. Met dit 'vliegend strijkijzer' wilde ESA in het bijzonder terugkeertechnologie uittesten.

ESA wil in 2019 of 2020 nog een stapje verder gaan met een van IXV afgeleid ruimtetuig. Het zal 'nuttige ladingen afhandelen', terwijl IXV eigenlijk alleen maar 'vlucht- en testtechnologie' meevoerde. Het is ook de bedoeling op land neer te komen, waar het 'vliegend strijkijzer' zoals gepland in de Stille Oceaan neerkwam (en werd gerecupereerd).

Nog volgens ESA moet het nieuwe toestel herbruikbaar zijn.

In 1992 heeft het Europese Ruimtevaartbureau plannen voor zijn spaceshuttle Hermes opgeborgen. Europese astronauten vlogen derhalve met de Amerikanen of de Russen. Wel ontwikkelde ESA een eigen onbemande cargo voor het ISS. Er werden vijf exemplaren van de ATV gelanceerd en het laatste exemplaar, de George Lemaître, maakte enkele weken geleden zoals zijn vier voorgangers een geplande kamikazeduik in de atmosfeer.

Nu in het nieuws