© rr

Protesterende studenten bezetten unief Amsterdam

In de Nederlandse hoofdstad bezetten studenten, die meer democratie willen binnen de unief, sinds woensdagavond het Maagdenhuis. De poging tot bemiddeling van burgemeester Eberhard Van der Laan van afgelopen nacht kon de boze studenten niet op andere gedachten brengen.

Het Maagdenhuis in Amsterdam, dat geldt als het bestuurscentrum van de universiteit van Amsterdam, wordt sinds woensdagavond bezet door zo’n 150 studenten. Ze vielen het gebouw binnen na een protestmars tegen het universiteitsbestuur, dat volgens de studenten moet aftreden omdat er te weinig democratie heerst binnen de instelling.

Vreedzame uitzetting mislukt

In de nacht van woensdag op donderdag probeerde de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan, om de gemoederen te bedaren en om over te gaan tot een ‘vreedzame uitzetting’. Bij zijn aankomst sloeg van der Laan meteen een sussende en begripvolle toon aan: ‘Ik begrijp jullie problemen, maar dat betekent niet dat ik jullie acties steun. We zijn hier om te praten en niet om te ontruimen.’

Toch liep de dialoog met de burgemeester niet van een leien dakje. De studenten eisten de excuses van de universiteit en het aftreden van het bestuur. Toen van der Laan rond half twee ’s nachts het bezette Maagdenhuis verliet, vertrok een grote groep studenten samen met hen maar de harde kern bleef gewoon zitten. De burgemeester verwacht dat er in de loop van donderdag ‘een oplossing zal worden gevonden’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nu in het nieuws