© Photo News

Reynders benadrukt belang van mensenrechten in Congo

Een maand na de dodelijke protesten in Kinshasa en Goma tegen de poging om de kieswet te wijzigen, hebben ministers Didier Reynders (MR) en Alexander De Croo (Open Vld) van zaterdag tot en met woensdag een bezoek gebracht aan die twee Congolese steden.

svg

‘In onze gesprekken met president Kabila en verschillende ministers, maar ook met oppositie en middenveld, hebben we gesproken over de nood aan een duurzame economische groei die de hele Congolese bevolking ten goede komt, met respect voor de mensenrechten’, klinkt het.

Protesten tegen nieuwe kieswet

In Kinshasa braken iets meer dan een maand geleden dodelijke protesten uit tegen de poging van het regime om de kieswet te wijzigen. De betogers tolereerden niet dat het regime verkiezingen afhankelijk maakte van een volkstelling. De actievoerders vreesden dat een volkstelling de presidentsverkiezingen zou uitstellen tot na eind 2016. Volgens de grondwet kan Kabila, aan de macht sinds 2001, zich niet meer verkiesbaar stellen voor een derde termijn. ‘Op 21 december 2016 moet Congo een nieuwe president hebben, anders dreigt de chaos’, zei Kamerhe.

Offensief tegen rebellen

De start van het offensief tegen de FDLR-rebellen noemde Reynders een ‘verandering ten goede’. Die rebellen moesten begin januari de wapens neergelegd hebben. Omdat ze die deadline niet nakwamen, kondigde het Congolese regeringsleger FARDC eind januari een offensief aan, zonder de steun van Monusco, de VN-missie in Congo.

Economische groei en mensenrechten

De Croo legde de klemtoon vier dagen lang heel duidelijk op inclusieve groei en mensenrechten, zoals ook in zijn beleidsnota staat. Tijdens het eerste gezamenlijk bezoek van Reynders en De Croo, in januari aan Rwanda en Burundi, had hij daar ook al op gehamerd.

Dat hij die lijn ook in Congo zou aanhouden, bleek al op de eerste avond, met de onverwachte toespraak in de residentie van de ambassadeur. ‘De situatie die we nu hebben, met arrestaties, willekeur van justitie, het onderbreken van mobiel internet en sms-verkeer is niet oké’, aldus De Croo toen. Hij voegde eraan toe een actievere relatie met het Centraal-Afrikaanse land te willen. ‘Het moet mogelijk zijn vrank en vrij te praten, in het belang van alle Congolezen.’

MEER OVER Congo-Kinshasa

Nu in het nieuws