© BELGA

Bouwsector vraagt minder streng kredietbeleid bij banken

De Vlaamse Confederatie Bouw (VDB) is van mening dat banken minder eigen inbreng moeten eisen van mensen die een lening willen afsluiten om hun bouwplannen te realiseren. Op die manier zullen ook gezinnen met minder eigen financiële middelen gebruik kunnen maken van de historisch lage hypothecaire rente. Dat zegt de VCB woensdag, op basis van een enquête die ze uitvoerde samen met de bouwsite Livios.

dgs

Uit de enquête blijkt dat bijna drie kwart van de bouwers beschikt over de 20 procent eigen inbreng die banken nu doorgaans eisen. Zeven op de tien hebben 80.000 euro eigen middelen ter beschikking, en zes op de tien zelfs 100.000 euro of meer. Het grootste deel kreeg daarbij hulp (geld of bouwgrond) van familie.

Maar wie wil bouwen en weinig spaargeld - of hulp - heeft, kan door de strenge kredieteisen bij de banken niet anders dan wachten, zegt de VCB. Volgens de confederatie is dat helemaal niet nodig: de woningmarkt is immers in evenwicht en de woningprijzen zijn niet overgewaardeerd.

‘De VCB dringt er dan ook op aan dat de Nationale Bank op korte termijn aan de banken het signaal geeft dat zij van kandidaat-bouwers minder eigen inbreng moeten eisen en dat zij een groter deel van het kapitaal kunnen lenen zonder extra risico’s te nemen’, luidt het woensdag. Met een minder streng kredietbeleid zullen meer gezinnen kunnen profiteren van de lage rentevoeten, is de redenering, ‘en dat zal op zijn beurt de activiteit in de nieuwbouwsector opnieuw aanzwengelen’.

Ook de Confederatie Bouw zei woensdag dat ‘de omstandigheden momenteel ideaal zijn voor een nieuwbouwproject’ verwijzend naar onder meer de lage rente. Nieuwbouw heeft een streepje voor op renovatie, omdat nieuwbouw beter scoort op het vlak van ‘langdurig en onbekommerd wooncomfort aan lage energiekosten’.