© Katrijn Van Giel

© gva

1/2

Nepverkopers doen zich voor als Chiroleden

Het Nationaal Chirosecretariaat krijgt opvallend veel meldingen van ongeruste Antwerpenaren die het slachtoffer werden van nepverkopers. Groepjes jongeren verkopen uit naam van een Chirogroep truffels of vlaaien, maar hebben niets met Chiro te maken.

“Een kwalijk fenomeen”, vertelt Rik De Lombaerde, verbondsleider in Antwerpen. “Vooral omdat die bedriegelijke praktijken de Antwerpse Chirogroepen in een slecht daglicht stellen. De mensen blijven soms met lege handen achter en voelen zich bedrogen. We vrezen dan ook dat dergelijke praktijken mensen zullen ontmoedigen om in de toekomst de echte Chirogroepen te steunen. Toch zijn geldacties, zoals een truffelverkoop, belangrijk om voldoende werkingsmiddelen in handen te krijgen.”

Chiro Bart uit Merksem werd al verscheidene keren het slachtoffer van nepverkopers. “Vooral in oktober en november van vorig jaar hebben we problemen gehad”, zegt groepsleider Pieter Decock (22). “Groepjes jongeren verkochten taarten op het Kiel en in Borgerhout en Merksem. Ze deden dat uit naam van onze Chiro, terwijl wij er niets mee te maken hadden. Veel mensen zijn daar de dupe van geworden.”

De bedragen liepen ook hoog op. De nepverkopers vroegen 15 euro voor een taart, een bedrag dat de mensen op voorhand moesten betalen. De aangekochte taarten werden nooit geleverd. “We hebben aangifte gedaan bij de politie, die in totaal een veertigtal pv’s opstelde”, zegt Decock.

Lees het volledige verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio