© WEL

© WEL

© WEL

1 / 3

Leerlingen doen archeologische opgravingen op plek waar nieuwe school komt

Over enkele maanden start het Sint-Jozefsinstituut met de bouw van de nieuwe secundaire school. De voorafgaande archeologische opgravingen, waar zeer uitzonderlijk ook leerlingen aan mogen deelnemen, leggen de oudste sporen van het moderne Borsbeek bloot.

Wout Engels

Op de terreinen van het Sint-Jozefsinstituut langs de Lucien Hendrickxlei is sinds vorige week een team van onderzoeksbureau All-Archeo aan het werk. De school wilt er immers een volledig nieuwe secundaire school en een polyvalente zaal voor het basisonderwijs optrekken. Het instituut maakt van de opgraving gebruik om de leerlingen iets bij te brengen over het werk van archeologen en het verleden van de eigen gemeente.

Omdat leerkracht geschiedenis Peter Verstappen ook een gediplomeerd archeoloog is, mogen de leerlingen zeer uitzonderlijk ook zelf aan de slag. Ook de opgravingen zelf zijn zeer bijzonder. “Het is redelijk zeldzaam dat je in het midden van een dorp op deze schaal aan archeologie kan doen”, zegt archeoloog Jordi Bruggeman. “In een dorpskern is bijna alles immers volgebouwd.”

Op de site troffen de archeologen sporen aan van de allereerste bebouwing van het moderne Borsbeek. De afdrukken van huizen, waterputten, palen en greppels dateren uit de 12de eeuw, de periode waarin de gemeente werd gesticht.

Lees donderdag meer in Gazet van Antwerpen - editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio