Kempen, land van bier en brouwerijen

Marc Mertens en Andreas Eckhardt Foto: Joren De Weerdt

Kempen, land van bier en brouwerijen

Onder het motto beter een buik van het bier dan een bult van het werken, trekt CittA Kempen op tocht door Kempenland Bierland.

Bierkenners Andreas Eckhardt uit Herentals en Marc ­Mertens uit Olen, leiden rond. “Een Kempenaar drinkt graag bier”, weet Marc Mertens. “Zeker tijdens fietsuitstapjes. Het is hier in de zomer ook altijd ­warmer dan in de rest van Vlaanderen. Wij hebben meer dorst.”

De Kempen tellen acht brouwerijen en tientallen bierfirma’s. “­Bierfirma’s zijn meestal hobbyisten die een ­eigen recept creëren in keteltjes ­in de garage. Een hobby, maar daar houdt het bij sommigen niet op”, zegt Eckhardt. “De brouwerijen hebben echt een installatie om hun recepten zelf te brouwen.”

De grootste brouwerij in onze regio is de Scheldebrouwerij in Meer (Hoogstraten). In alle ketels samen kan zo’n zeven­honderd hectoliter bier en nog eens evenveel kan in het magazijn opgeslagen worden. “Het merendeel - zo’n 75 procent - van onze productie gaat naar het buitenland”, weet Gust Hermans van de Scheldebrouwer. “Heel veel naar Nederland, maar ook in Italië, Japan en Amerika hebben we vaste klanten.”

Meer bierwijsheid en dito weetjes dit weekend in CittA Kempen, gratis bij Gazet van Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio