CD&V sluit Vlaams begrotingstekort niet uit

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Foto: BELGA

CD&V sluit Vlaams begrotingstekort niet uit

Print

Mogelijk zal de Vlaamse begroting dit jaar toch een tekort hebben. Over het loslaten van het begrotingsevenwicht wil Vlaams minister-president Geert Bourgeois zich niet uitspreken. Maar viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) wil alle opties openhouden.

Het Vlaamse regeerakkoord schuift voor dit jaar een begroting in evenwicht naar voren. Maar de tegenvallende groei en de lage inflatie veroorzaken een tekort van 694 miljoen euro op de Vlaamse begroting.

Vraag is of de Vlaamse regering daarom zal afwijken van het begrotingsevenwicht. Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil alvast de begrotingsdiscipline aanhouden, maar vindt dat er ruimte moet blijven om te kunnen investeren. Dat zei hij in de marge van het Overlegcomité, zonder zich uit te spreken over het loslaten van de begrotingsdiscipline.

Bourgeois merkte ook op dat zijn regering met een moeilijke oefening wordt geconfronteerd door omstandigheden die de regering niet zelf in de hand heeft, zoals het Europese boekhoudstelsel.

Geen fetisj

Voor Hilde Crevits is een tekort niet uitgesloten. Zij wil de zware begrotingscontrole die voor de deur staat met “open geest” bekijken en “alle pistes openhouden”. Haar partij vindt het van belang het evenwicht in het oog te houden, maar ook om ‘alle kanten van de medaille goed te bekijken’.

Eerder had CD&V-minister Joke Schauvliege al laten verstaan dat een begroting zonder tekort geen fetisj mag zijn.

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) zet de deur op een kier. “We moeten met de cijfers in de hand alle opties bespreken met veel aandacht voor goede begrotingsdiscipline. Want we kunnen de teugels op dit moment nog niet vieren.”

Het tekort kan nog stijgen of dalen. De komende dagen volgt daarover nog technisch overleg. Hoe dan ook moet de regering op zoek naar extra geld, boven op de in september 2014 aangekondigde besparingen van 1,16 miljard euro.

MEEST RECENT