© Photo News

IBM buigt zich over Brusselse mobiliteitsknoop

Zes medewerkers van het Amerikaanse technologiebedrijf IBM zullen zich de komende drie weken over de Brusselse mobiliteitsproblematiek buigen in de hoop om die mobiliteitsknoop te ontwaren. Op 12 maart moet er al een voorlopig rapport op tafel liggen.

(kld)

De zes specialisten van IBM zijn afkomstig uit Italië, Singapore, de VS, Canada en India. 'Omdat ze onbevooroordeeld zijn, kunnen ze frisse, nieuwe ideeën aanreiken', zegt Yves Van Seters van IBM Benelux dinsdag.

De komst van deze mensen kadert in de IBM Smarter Cities Challenge, een wedstrijd waarin IBM aan steden of regio’s de kans wou geven om gebruik te maken van de expertise van het bedrijf om hun concrete problemen aan te pakken. Brussel werd een van de 17 winnende steden met een dossier rond transport en mobiliteit.

Zes internationale medewerkers van IBM zullen de komende drie weken in Brussel verblijven om het mobiliteitsprobleem van naderbij te bekijken en aanbevelingen te formuleren. 'De mensen zullen in die drie weken een 40-tal interviews afnemen van alle stakeholders op het vlak van mobiliteit', zegt Van Seters.

Kat uit de boom

Op het kabinet van Brussels Mobiliteitsminister Pascal Smet kijkt men voorlopig de kat wat uit de boom. 'Zij zullen met een aantal aanbevelingen komen en wij hebben laten blijken dat we er gerust aan willen meewerken', zegt woordvoerder Gorik Van Holen. De woordvoerder denkt zelf dat met de implementatie van de juiste technologieën er veel mogelijk is.

Of taxidienst Uber ook tot die juiste technologieën wordt gerekend, is nog niet duidelijk. 'Voorlopig staat er geen gesprek met Uber gepland, maar de naam is wel al gevallen tijdens de speech van minister Smet', zegt Van Seters. Ook Van Holen sluit niets uit. 'Het is niet nieuw dat minister Smet de taxiwetgeving wil moderniseren om technologische innovaties een plaats te geven, zij het onder strikte voorwaarden.'

Het project heeft een waarde van 500.000 dollar, en Brussel moet zelf geen cent toesteken. Op 12 maart zal een voorlopig rapport worden voorgesteld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER