© Margo Tilborghs

© Gemeente Kalmthout

1/2

Heideschilderij pronkt in gemeentehuis

Kalmthout is een schilderij van kunstenaar Frans Boeye rijker. Het is te bekijken op de eerste verdieping van het gemeentehuis. Het kunstwerk is geschonken aan het gemeentebestuur en komt uit de nalatenschap van zijn zoon Antoon Boeye.

Op de eerste verdieping van het gemeentehuis tussen de raadzaal en de schepenzaal hangt sinds kort een nieuw schilderij. Het is een schenking van de familie Boeye en is van de hand van kunstschilder Frans Boeye. Die werd geboren in 1888 en overleed in 1968.

Kalmthoutse heide

Het schilderij, dat een beeld brengt van de Kalmthoutse heide, is vermoedelijk gemaakt kort na de Tweede Wereldoorlog. Het grote heideschilderij werd gratis aangeboden aan de gemeente door zijn kleinzonen Marc en Jan Boeye en hun halfbroer Luc Van Koetsem.

“Het schilderij zat mee in het nalatenschap van hun vader, zoon van de schilder”, zegt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). “Het is vermoedelijk van kort voor de Tweede Wereldoorlog. De familie verbleef toen ook een tijd in Kalmthout.

"Het gebeurt wel meer dat mensen een schilderij schenken aan de gemeente, voor bewaring of om het mee tentoon te stellen. De voorbije jaren ging dat bijna altijd om schilderijen van de Kalmthoutse heide. Opvallend daarbij is dat de purperen hei en de hoge zandduinen vaak werden geschilderd. Die hoge duinen zijn bijna allemaal verdwenen."

Lees het hele artikel in uw krant van donderdag, editie Noord.Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio