© AFP

-

Jolien D’Hoore op medaillekoers na eerste dag omnium

Jolien D’Hoore staat zaterdag op het WK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines na de eerste dag in het omnium op de vierde plaats. Zondag staan er nog drie onderdelen op het programma.

Het omnium wordt verreden over twee dagen en is een olympische discipline. Op de eerste dag rijden de pistiers de scratch, de individuele achtervolging en de afvalling. Op de tweede dag staan de baanronde, de tijdrit (500 meter bij de vrouwen) en de puntenkoers op het programma.

D’Hoore won de Wereldbeker in het Mexicaanse Guadalajara en werd tweede in Londen. Voor de laatste manche, midden januari in Cali, gaf ze verstek om haar voorbereiding op het wegseizoen niet te verstoren. D’Hoore is samen met Kirsten Wild, Laura Trott, Amalie Dideriksen en Annette Edmonson één van de favorieten voor het podium.

Op de eerste dag behaalde D’Hoore een zesde plaats in de scratch en een achtste plaats in de individuele achtervolging. Dat leverde haar de achtste plek op in de tussenstand. In het laatste nummer van de dag, de afvalling, reed ze een sterke wedstrijd en realiseerde ze een derde stek. Winnares was Laura Trott, die ook al de individuele achtervolging won.

D’Hoore staat voorlopig met 92 punten op de vierde plaats in het klassement. Wild, eerder zaterdag ook al wereldkampioene in de scratch, staat aan de leiding met 102 punten, voor Edmonson (98 ptn) en Trott (96).

Eerder op de dag strandde Jasper De Buyst met een vierde plaats net naast het podium in het omnium. Hij totaliseerde 178 punten, drie minder dan Elia Vivani, die brons pakte. Het goud ging naar de Colombiaan Fernando Gaviria.