© AFP

De Buyst strandt op ondankbaarste plaats op WK baanwielrennen

Jasper De Buyst heeft zaterdag in het omnium de vierde plaats behaald op het WK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Het goud ging naar de Colombiaanse topfavoriet Fernando Gaviria. Het zilver was voor de Australiër Glenn O’Shea. De Italiaan Elia Viviani vervolledigde het podium.

jvh

De Buyst was naar Frankrijk afgereisd om wereldkampioen te worden. Zonder goud zou hij teleurgesteld terugkeren, zo stelde hij vooraf. Hij wist dat het moeilijk zou worden, maar was toch ambitieus. Uiteindelijk moest hij vrede nemen met een vierde stek. Hij totaliseerde 178 punten, drie minder dan bronzen medaillewinnaar Viviani.

‘Uiteraard ben ik ontgoocheld’, zei hij na afloop. ‘Ik kwam naar hier voor goud. Ik kan maar één conclusie trekken: mijn korte nummers zijn niet goed genoeg. In die snelle sprintnummers verlies ik punten ten opzichte van mijn concurrenten. Nu word ik tiende in de baanronde en negende in de tijdrit, dat moet beter. Dat wordt een werkpunt en neem ik mee naar huis. Vroeger scoorde ik daar veel beter, mijn tijden zijn slechter, dus dat moeten we analyseren. Wellicht is dat omdat ik meer wegrenner ben geworden, maar een grondige analyse moeten we later maken.’

Volgens De Buyst is Gaviria een verdiende winnaar. ‘Ik wist dat hij sterk was, maar daarom ben je niet onklopbaar. Hij haalt het hier toch, mooi van hem. Rio blijft een doel. Ik ga hard blijven werken en er alles aan doen om daar goed te scoren.’

Zondag moet De Buyst ook nog in de ploegkoers aan de bak. ‘Ik denk wel dat ik voldoende gerecupereerd ben tegen dan. Ik ga er met Otto Vergaerde nog eens een lap op geven.’

Kelly Druyts kan wereldtitel op WK baanwielrennen niet verlengen

© Photo News

Kelly Druyts heeft zaterdag haar wereldtitel in de scratch niet kunnen verlengen. De Wilrijkse werd zevende op de piste in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines. Het goud ging naar de Nederlandse Kirsten Wild, voor de Australische Amy Cure en de Canadese Allison Beveridge.

Tijdens de scratch moeten de rensters 40 ronden afleggen, goed voor 10 km. In de eerste negen ronden viel er weinig te beleven. Een Spaanse renster probeerde als eerste een ronde te pakken, maar ze bleef hangen en werd iets voor halfweg koers teruggegrepen.

Daarna was het de beurt aan topfavoriete Kirsten Wild om haar kans te wagen. Ze kreeg in haar zog nog drie andere rensters mee, maar ver raakten ze niet. Ondanks nog enkele uitvallen in het slot stevende het peloton af op een beslissende sprint. Op twee ronden van het eind zat Druyts nog in derde positie, maar ze zakte terug. Het was de Nederlandse Wild die overtuigend won, voor Cure en Beveridge, die weliswaar in de openingsfase ten val was gekomen maar opnieuw op de fiets sprong en nog brons haalde.

‘Het is wat het is’, aldus Druyts na afloop. ‘Op twee rondes van het eind zat ik nog perfect geplaatst, maar ik kwam daarna nog vol in de wind te zitten en verloor ook de concentratie een beetje door een valpartij in het slot. Op het eind kwam ik kracht tekort.’

Druyts had immers gekozen voor een fiets met iets groter verzet. ‘Tja, dan werd het moeilijk om dat rond te krijgen op het eind’, zei ze. ‘Nu goed, dat was een weloverwogen keuze. Die keuze hangt af van welk type renster je bent en hoe warm het is op de piste. Het is hier heel warm, dus dan kan je zo’n groter verzet nemen. Kijk, als uittredend wereldkampioene is het moeilijk op zo’n WK. Iedereen kijkt naar je, je moet in de scratch ook wringen en vechten voor elke plaats. Ik ben hier zevende, dat is nog altijd bij de top tien van de wereld, maar ik had natuurlijk op iets meer gehoopt.’

Een zevende plaats is voorlopig het beste resultaat voor de Belgen tijdens dit WK.

Jolien D’Hoore op medaillekoers na eerste dag omnium

© AFP

Jolien D’Hoore staat zaterdag op het WK baanwielrennen in het Franse Saint-Quentin-en-Yvelines na de eerste dag in het omnium op de vierde plaats. Zondag staan er nog drie onderdelen op het programma.

Het omnium wordt verreden over twee dagen en is een olympische discipline. Op de eerste dag rijden de pistiers de scratch, de individuele achtervolging en de afvalling. Op de tweede dag staan de baanronde, de tijdrit (500 meter bij de vrouwen) en de puntenkoers op het programma.

D’Hoore won de Wereldbeker in het Mexicaanse Guadalajara en werd tweede in Londen. Voor de laatste manche, midden januari in Cali, gaf ze verstek om haar voorbereiding op het wegseizoen niet te verstoren. D’Hoore is samen met Kirsten Wild, Laura Trott, Amalie Dideriksen en Annette Edmonson één van de favorieten voor het podium.

Op de eerste dag behaalde D’Hoore een zesde plaats in de scratch en een achtste plaats in de individuele achtervolging. Dat leverde haar de achtste plek op in de tussenstand. In het laatste nummer van de dag, de afvalling, reed ze een sterke wedstrijd en realiseerde ze een derde stek. Winnares was Laura Trott, die ook al de individuele achtervolging won.

D’Hoore staat voorlopig met 92 punten op de vierde plaats in het klassement. Wild, eerder zaterdag ook al wereldkampioene in de scratch, staat aan de leiding met 102 punten, voor Edmonson (98 ptn) en Trott (96).

Eerder op de dag strandde Jasper De Buyst met een vierde plaats net naast het podium in het omnium. Hij totaliseerde 178 punten, drie minder dan Elia Vivani, die brons pakte. Het goud ging naar de Colombiaan Fernando Gaviria.