© AMF

Evil Invaders: van Musti tot Metallica

Het Kempense Evil Invaders stelt op 28 februari zijn debuutalbum voor in de Biebob in Vosselaar, maar klinkt als een band die al veel kilometers op de teller heeft. En dat mag je ook letterlijk nemen.

Tom De Smet

“We zijn inderdaad bijzonder veel op toer”, zegt zanger-gitarist Joe. “We hebben vorig jaar 54 concerten gedaan, in dertien landen: festivals in eigen land, zoals Graspop en Pukkelpop, maar ook in pakweg Litouwen, Spanje en Japan hebben we gespeeld. Goed voor zo'n 40.000 kilometer. Dat vraagt natuurlijk opofferingen. Zo heeft onze drummer zijn job moeten opgeven, omdat hij niet keer op keer vakantie kon vragen om te kunnen gaan spelen in het buitenland. En onze bassist is recentelijk uit de groep gestapt omdat hij het constante toeren beu was. Het is inderdaad niet altijd even simpel. Ikzelf slaag er maar niet in mijn studies af te maken. Maar je krijgt er ook veel voor terug. In Japan werden we als sterren behandeld. We liepen er op straat en moesten er constant op de foto met fans.”

En dat allemaal op basis van een EP die in 2013 uitkwam. Want het volwaardige debuutalbum van de band verschijnt pas op 28 februari. 'Pulses of Pleasure' heet de plaat, en ze zou zo in 1983 opgenomen kunnen zijn, alsof de hoogdagen van de thrash en de speed metal nooit zijn weggeweest.

“We zijn alle vier gek op de metal uit de vroege jaren tachtig: bands als het jonge Metallica, Iron Maiden, Exodus... Groepen die opgericht zijn toen we nog niet geboren waren. Maar hun muziek en teksten raken ons. En we houden van het geluid van die platen. Ze klinken warmer, authentieker dan nieuwere metalbands zoals Slipknot. We zijn allemaal vrij vroeg met de eighties-metal in contact gekomen. Ik was bijvoorbeeld zeven toen mijn oudere broer mij een cassette die hij van school had meegebracht liet horen. Al mijn vrienden van mijn klas luisteren naar deze lelijke muziek, zei hij. Maar ik vond het prachtig en was meteen verkocht. Niet veel later ruilde ik in mijn eigen klas een Musti-cassette voor een met metalmuziek. En wie weet ruilt er binnenkort een zevenjarige zijn cd van K3 voor een van Evil Invaders! (lacht)”

'Pulses of Pleasure' van Evil Invaders verschijnt bij Napalm Records. Wil je een gesigneerd exemplaar winnen? Mail dan voor 26 februari je naam en adres naar tom.desmet@mediahuis.be, met als onderwerp 'Wedstrijd Evil Invaders'. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en krijgen hun exemplaar opgestuurd.