© BELGA

Damien Broothaerts loopt EK-minimum op 60 meter horden

Op het BK atletiek in zaal in Gent heeft Damien Broothaerts (RESC) zich zaterdag geplaatst voor het EK indoor van begin volgende maand in het Tsjechische Praag (6-9 maart). Hij liep op de 60 meter horden 7.68 (een persoonlijk record) en bleef daarmee een honderdste onder het gevraagde minimum.

jvh

Broothaerts haalde het in de finale voor Quentin Ruffacq (7.85) en Dario De Borger (7.90).

De Brusselaar vervoegt op de lijst met gekwalificeerde atleten Eline Berings en Anne Zagré (60 meter horden), Jan Van den Broeck (800 meter), Pieter-Jan Hannes (3.000 meter) en Nafissatou Thiam (vijfkamp), die een uitnodiging kreeg.

Eline Berings snelde zaterdag naar de titel op de 60 meter horden bij de vrouwen. Ze won in 7.95, waarmee ze slechts 3 honderdsten boven haar Belgische record bleef. Anne Zagré werd tweede in 8.03, een persoonlijk record.

Damien Broothaerts: 'Overwinning grotendeels te danken aan Jacques Borlée'

'Dat ik op mijn 31e mijn persoonlijk record nog kan verbeteren, geeft enorm veel voldoening', aldus Broothaerts. 'Ik heb naar dit BK toegewerkt en daarom heb ik net op tijd de goede vorm te pakken. Afgelopen winter heb ik meegetraind met de groep van Jacques Borlée en het harde trainingslabeur werpt nu zijn vruchten af.'

Met de overwinning klimt Boothaerts uit een diep dal. In 2011 kreeg hij immers een schorsing van twee jaar opgelegd voor een positieve dopingcontrole. In beroep werd de schorsing wel teruggedraaid tot vier maanden. 'Ook tijdens mijn schorsing is Jacques Borlée me altijd blijven steunen. Ik dacht in eerste instantie aan stoppen, maar hij raadde me aan om te blijven trainen en gelukkig heb ik naar hem geluisterd', verklaarde Broothaerts, in 2009 op het EK indoor in Turijn nog finalist op de 60 meter horden.

'Afgelopen winter vertelde ik aan Jacques dat het mijn doel was om me te kwalificeren voor het EK in Praag. Die doelstelling is nu bereikt en hopelijk kan mijn Belgische titel ervoor zorgen dat ik opnieuw financiële steun krijg van de overheid. Dat is momenteel niet het geval, waardoor ik ook nog voltijds werk. Ik ben ervan overtuigd dat mijn prestaties nog zullen verbeteren als ik me meer op mijn sport zal kunnen concentreren.'