© Belga

Joachim Bottieau verovert goud in Düsseldorf

De 25-jarige Joachim Bottieau (-81 kg) heeft zaterdag op de Grand Prix judo van het Duitse Düsseldorf de gouden medaille behaald. In de finale won hij op strafpunten van de regerende wereld- en Europese kampioen Avtandili Tchrikishvili. De 23-jarige Georgiër is het huidige nummer één van de wereld van alle gewichtscategorieën.

jvh

Op weg naar de finale legde Bottieau (WR 16) een indrukwekkend parcours af. Na een gereserveerde winst op strafpunten tegen de Hongaar Szaboles Kriszan (WR 14), die vorig jaar op het EK 2014 in Montpellier brons pakte en vorige maand goud veroverde op de World Cup van Tunis, versloeg hij met ippon de Tunesiër Abdelaziz Ben Ammar (WR 43).

Vervolgens klopte Bottieau op strafpunten in de kwartfinale de Canadese vicewereldkampioen Antoine Valois-Fortier (WR 2). In de halve finale ging hij met yuko voorbij Loic Pietri, de Franse wereldkampioen van 2013. Pietri was vorig jaar ook nog goed voor brons op het WK in het Russische Chelyabinsk en kroonde zich tot vice-Europese kampioen.

Dirk Van Tichelt (-73 kg) werd uitgeschakeld in de achtste finales. Daarin incasseerde hij na 2:18 in de Golden Score een derde strafpunt tegen de Franse kampioen Guillaume Chaine (WR 85). In dezelfde gewichtscategorie verloor Sami Chouchi (WR 67) een ronde eerder van Georgisch kampioen Nuzgari Tatalashvili (WR 12), die uiteindelijk de finale zou bereiken.

Roxane Taeymans en Lola Mansour (beiden -70 kg) kwamen niet verder dan de eerste kamp. Taeymans (WR 66) moest in de laatste minuut haar waza-ari voorsprong tegen de Duitse Ilana Marzok (WR 11) prijsgeven en Lola Mansour (WR 73) verloor op strafpunten van de Marokkaanse Assmaa Niang (WR 7), die vorig jaar in Düsseldorf de finale won.

Charline Van Snick (WR 21) pakte vrijdag het goud in de categorie tot 48 kg. In de finale was ze te sterk voor de Mongoolse Urantsetseg Munkhbat, ‘s werelds nummer één.

Bottieau: 'Met deze vorm kan ik Europees kampioen worden'

Het was de zevende keer dat Bottieau en de huidige nummer 1 van de wereld van alle gewichtscategorieën tegenover elkaar stonden op een WorldTour-toernooi. Nooit eerder kon onze landgenoot van de Georgiër winnen. 'Ik heb dus nog een hele weg te gaan om op gelijke hoogte te komen', lachte Bottieau na de kamp.

In de finale was Bottieau de enige die een aanval probeerde op te zetten. Halverwege de kamp poogde de scheidsrechter meer vuur in de kamp te krijgen door beide judoka's een strafpunt toe te kennen, maar dat dat leek alleen te werken voor Bottieau. Hij kon Tchrikishvili nooit echt bedreigen, maar een minuut voor tijd kreeg die wel een tweede strafpunt voor passief vechten. Het punt bleek uiteindelijk beslissend voor de eindzege. Dolgelukkig rende Bottieau van de tatami na zijn eerste GP-zege uit zijn loopbaan.

'Hier heb ik jaren voor gewerkt. Vorig jaar leek ik te blijven stilstaan en begon men te twijfelen aan mijn toekomst. Deze overwinning bewijst dat die toekomst er zeker nog is. Logisch, ik ben nu 25 jaar oud en dus moet ik nu op mijn sterkste zijn. Ik heb vandaag kamp voor kamp alles gegeven om de nummers 1, 2 en 4 van de wereldranglijst te verslaan. Met deze vorm kan ik Europees kampioen worden.'

Bottieau is wel ontgoocheld over het feit dat het EK verplaatst wordt van april (Glasgow) naar juni (Bakoe). 'Heel de planning was zo afgestemd om vanaf nu tot aan het EK top te zijn. Nu zullen we ons huiswerk moeten overdoen.'

Zondag komen nog Sofie De Saedelaere (-78 kg), Toma Nikiforov (-100 kg) en Benjamin Harmegnies (+100 kg) in actie op de Grand Prix van Düsseldorf.