© Belga

Porte wint koninginnenrit in Algarve

Richie Porte (Team Sky) heeft zaterdag de vierde etappe in de Ronde van de Algarve (Por/2.1.) op zijn naam geschreven. De Australiër haalde het op de slotklim voor Michal Kwiatkowski, die drie seconden later tweede werd. Ion Izagirre vervolledigde het podium. Geraint Thomas verloor enkele seconden, maar behoudt wel zijn leidersplaats in het klassement.

jvh

Wielrennen op Sportwereld.be

Geen Belgen in de vroege vlucht in de langste etappe (215,7 km) van de Ronde van de Algarve. Een kopgroepje met Gallopin, Malori, Cardoso, Malacarne, Lammertink, Gradek en Txoperana kleurde tot 30 km van de finish de rit.

Daarna probeerde Zdenek Stybar tot twee keer toe om weg te glippen, maar zonder veel succes. Ook Dayer Quintana, broer van, waagde een poging, maar raakte ook niet weg. Alles diende te gebeuren op de slotklim, waar een groepje met de favorieten voor vuurwerk zou moeten zorgen.

Het was Porte die op het eind de sterkste bleek en met drie seconden voorsprong Michal Kwiatkowski, vorig jaar eindwinnaar in de Algarve, klopte. Geraint Thomas verloor een beetje tijd, maar behoudt zijn leiderstrui met 27 seconden voorsprong op Kwiatkowski en 1:11 op de Portugees Tiago Machado.

Voor Porte is het al zijn derde zege van dit seizoen. Eerder dit jaar kroonde hij zich tot Australisch tijdritkampioen en won hij een etappe in de Tour Down Under.

Rituitslag:

1. Richie Porte (Aus) - 216 km in 5u 55’34”

2. Michal Kwiatkowski (Pol) op 3”

3. Ion Izagirre ( Spa) 6”

4. Geraint Thomas (Eng) 9”

5. Michael Woods (Can) 13”

Stand:

1. Geraint Thomas (Eng) in 15u 30’33”

2. Michal Kwiatkowski (Pol) op 27”

3. Tiago Machado (Por) 1’11”

4. Richie Porte (Aus) 1’14”

5. Luis Leon Sanchez (Spa) 1’18”