Waterkanonnen ingezet bij voetbalrellen in Gent

De zenuwen staan strak gespannen voor de wedstrijd van zondag tussen AA Gent en Club Brugge. Dat bleek zaterdag toen een twintigtal Club Brugge-supporters iets wilde drinken op de Gentse Vrijdagsmarkt. Een delegatie Gent-supporters daagde op, waarna het snel uit de hand liep. De politie moest tussenbeide komen.

sl, jvh, lvdw

De Club-supporters wilden een verjaardagsfeestje vieren in café Jodi's: 'We zijn hier om een verjaardagsfeestje te vieren. Dat valt per toeval op de dag voor de wedstrijd. Neen, we gaan de binnenstad niet kort en klein slaan want in Gent valt niets kort en klein te slaan.' Geen van de aanwezigen droeg een sjaal van Club Brugge. Dat is dit weekend verboden.

Daarop hielden vier interventiewagens (waarvan twee geparkeerd midden op de Vrijdagsmarkt) toezicht. In de wagens zaten een twintigtal leden van de interventiedienst, terwijl verschillende spotters de situatie goed in de gaten hielden.

Maar toen een delegatie Gentse fans opdaagde, liep het snel uit de hand. De politie liet twee waterkanonnen aanvoeren, die nodig waren om de supportersclans uit elkaar te houden. Een 50-tal agenten maakte daarna van de Vrijdagsmarkt een versterkte burcht: 30 van hen droegen gevechtskledij.

Pas daarna mochten de Brugse fans één voor één het café verlaten. Ze werden gefouilleerd en geregistreerd, maar er werden geen administratieve aanhoudingen verricht. De politie liet de fans vertrekken, op voorwaarde dat ze meteen naar huis zouden terugkeren. Dat bevel werd opgevolgd.

De wedstrijd tussen AA Gent en Club Brugge gaat morgen om 14u30 door in de Ghelamco Arena. De politie laat alvast weten geen bijkomende maatregelen te nemen, er waren al extra voorzorgen genomen om het evenement in goede banen te leiden.