© PHOTOPRESS

Van Aert wint in Lebbeke, van der Poel in Heerlen

De jeugd blijft het veldrijden domineren. Wout Van Aert was namelijk de beste in de Kleicross van Lebbeke, goed voor zijn 18e overwinning van het seizoen. Van Aert won voor Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

Het vijftal Laurens Sweeck, Toon Aerts, Wout Van Aert, Michael Vanthourenhout en Belgisch kampioen Klaas Vantornout liet vanaf de eerste ronde de rest in de steek. In de derde ronde kreeg Sweeck het even lastig en moest hij zijn metgezellen laten rijden. Sweeck vocht evenwel terug, zodat we in de vierde ronde opnieuw vijf leiders kregen. Daarachter volgden Gianni Vermeersch en Jens Vandekinderen. Zij zouden echter nooit aansluiting vinden met de vluchters.

De snelheid voorin werd verder opgevoerd. Aerts kon het hoge tempo niet meer volgen en diende te lossen. Op anderhalve ronde van het einde trok Van Aert fors door. Vanthourenhout kon nog even standhouden, maar moest er uiteindelijk ook onherroepelijk af. Van Aert bouwde zijn voorsprong uit en haalde het dan ook afgescheiden voor Vanthourenhout, die op zijn beurt Sweeck had afgeschud. Vantornout werd vierde en Aerts eigende zich de vijfde plaats toe. Sven Nys zei in laatste instantie af voor de Kleicross.

'Het was een zeer pittige cross', stelde Van Aert. 'Eén dag regen en het parcours was meteen zeer zwaar. Daar maalde ik evenwel niet om. Zo heb ik het graag. Maar ik ontken niet dat ik blij zal zijn als het morgen gedaan is in Oostmalle. Ik voel de vermoeidheid in mijn benen. Vandaag moest ik tot in de finale wachten om mijn demarrage in te zetten. Zo'n twee tot drie ronden een hoog tempo rijden lukt me nog wel, maar een hele cross is niet meer mogelijk. Dat is logisch, want het seizoen zit er bijna op. Dat gevoel heeft iedereen wel. Toen het tempo bij onze kopgroep de hoogte inging, wist ik dat mijn moment gekomen was om zelf eens te versnellen. Met het ingaan van de voorlaatste ronde heb ik mij op kop van onze groep gezet. Michael Vanthourenhout kon nog wel even volgen, maar na verloop van tijd moest ook hij eraf. Dan wist ik dat de klus geklaard was. Ik ben dan ook heel blij met deze zege.'

'Ik kreeg deze week wat af te rekenen met een verkoudheid en voelde me dus niet honderd procent', verduidelijkte Vanthourenhout. "Ik stond dan ook met een groot vraagteken aan de start. Gaandeweg voelde ik me in de cross beter worden en toen Wout Van Aert versnelde, kon ik als enige nog even zijn wiel volgen. Hij trok daarna opnieuw door en dan moest ik toch lossen. Ik deed er alles aan om die tweede plaats veilig te stellen. Na Oostmalle is het eindelijk gedaan", aldus Vanthourenhout. "Het is een lang en zwaar seizoen geweest. Iedereen snakt naar het einde. Ikzelf mag zeer tevreden zijn over mijn seizoen, dat meermaals bekroond werd met mooie zaken zoals de regenboogtrui bij de beloften. Ik mag zeker niet klagen en kan met een gerust gemoed de zomer ingaan. Mijn vriendin koerst ook. Vanaf volgende week sta ik dus ten dienste van haar.'

Laurens Sweeck werd zaterdag derde. 'Tijdens de opwarming net voor de start kregen we nog een fikse regenbui over ons heen", stelde hij. "Ik stond dan ook verkleumd aan de start en dat is toch niet echt bevorderlijk voor de prestaties. Mijn handen en voeten kreeg ik vanaf de eerste ronde niet meer warm. Ik hing veel aan de rekker en het kost natuurlijk krachten om dan telkens weer aansluiting te vinden en eventueel wat op te schuiven.'

Jeugd blijft domineren: ook zege voor van der Poel

In Heerlen won wereldkampioen Mathieu van der Poel voor Lars van der Haar en Vincent Bastaens. Voor van der Poel was het zijn 11e zege.

Van der Poel pakte vorig jaar in Heerlen zijn eerste profzege en domineerde ook nu in de Limburgse gemeente. In het begin duldde hij nog Vincent Baestaens, Lars van der Haar en Kevin Pauwels, de enige Belgische topper aan de start, naast zich. Iets voor driekwart wedstrijd zette hij de cross naar zijn hand en trok hij in de aanval. Het drietal gaf zich weliswaar niet meteen gewonnen, maar moest uiteindelijk toch onderdoen voor de youngster van BKCP-Powerplus.

Van der Haar volgde net voor het ingaan van de laatste ronde op 15 seconden. Wat verder reed het Belgische duo Baestaens-Pauwels voor een derde stek. Van der Poel soleerde naar de zege, voor Van der Haar en Baestaens.

Sanne Cant won bij de vrouwen voor Nikki Harris en Ellen Van Loy. Florian Vermeersch zegevierde bij de nieuwelingen en Johan Jacobs bij de junioren.