© AFP

‘Ruim een derde meer skiongelukken deze krokusvakantie’

VAB sprak vrijdag nog van tien procent minder ongevallen deze krokusvakantie in vergelijking met vorig jaar, maar bij Europ Assistance zagen ze een omgekeerde tendens: daar werden 35 procent meer skiongevallen van Belgen gemeld dan vorig jaar. Bijna de helft van de gewonden is jonger dan twintig jaar.

edm

Ondanks de overwegend goede kwaliteit van de sneeuw in de Alpen, werden er de voorbije week toch 237 medische skidossiers geopend bij reisbijstandsorganisatie Europ Assistance, 35 procent meer in vergelijking met vorig jaar.

Achttien procent van de dossiers resulteerde in een ziekenhuisopname, ook dat is een stijging tegenover vorig jaar. Vier op de tien geblesseerde wintersporters is jonger dan twintig jaar. Zij hadden vooral te kampen met knie- (32 procent), schouder- (14 procent), been- (12 procent) en polsblessures (9 procent).

Een oorzaak van de forse stijging in het aantal ongelukken kan volgens Europ Assistance gezocht worden bij de grote drukte op de skipistes, doordat onze krokusvakantie (ook vroeger op het jaar dan in 2014) samenviel met de schoolvakanties in Frankrijk, Nederland en delen van Duitsland.

VAB-reisbijstand maakte vrijdag echter bekend dat er bij hen tien procent minder skiongelukken werden genoteerd, bovendien ook minder ernstige gevallen, volgens hen te danken aan de goede sneeuwkwaliteit én de verbeterde uitrusting van skiërs en snowboarders.

Net zoals de voorbije jaren zijn er vandaag twee gipsvluchten om zestig gewonden te repatriëren.

MEER OVER Reizen