Froome slaat terug en neemt leiderstrui over van Contador

De Brit Christopher Froome (Sky) heeft de vierde etappe in de Ruta del Sol op zijn naam geschreven. In de rit van vrijdag kreeg hij nog 19 seconden aangesmeerd door Alberto Contador, zaterdag stelde hij orde op zaken en won hij de bergrit naar Alto de Allanadas. Hij nam ook de leiderstrui over van de Spanjaard en telt nu twee seconden voorsprong in het klassement. Jurgen Van den Broeck was in de vierde rit de eerste Belg op de zevende stek.

jvh

Wielrennen op Sportwereld.be

Een uurtje na de start kreeg de vroege vlucht vorm. Negen renners slaagden er in om weg te rijden, Pieter Jacobs was de enige landgenoot vooraan. Veel ruimte kregen de vluchters niet van het peloton, dat gecontroleerd werd door Tinkoff-Saxo. Maximaal sprokkelden ze vier minuten bonus.

Vooraan ging het intussen niet snel genoeg voor de Duitser Simon Geschke en de Italiaan Mirko Selvaggi. Die laatste bleef het langst op kop, maar zag zijn droom om de ritoverwinning te pakken op 1 km van de meet uiteenspatten.

Op de steile Alto de Allanadas was het Christopher Froome die deze keer de debatten leidde. Eerst stuurde hij luitenant Nieve vooruit, maar met nog zo'n 750 meter voor de boeg plaatste hij zelf een vinnige demarrage. Contador sprong snel op zijn wiel, maar moest na enkele tientallen meters ook even snel weer passen. Froome zette door en finishte sterk, met 29 seconden voorsprong op Contador, die zijn leiderstrui verliest met amper 2 seconden.

De rit van zondag is relatief vlak, maar op het einde ligt nog de heuvel Alhaurin de la Torre, zo'n 700 meter lang. Dat kan voor spektakel zorgen, al kan de rit net zo goed eindigen met een sprint.

Rituitslag:1. Chris Froome (GBr) in 5u08'54"2. Alberto Contador (Spa) op 29"3. Mikel Nieve (Spa) 49"4. Sylwester Szmyd (Pol) 59"5. Benat Inxausti (Spa) 1'00"

Klassement:1. Chris Froome (GBr) - in 17u32'16"2. Alberto Contador (Spa) - op 2"3. Benat Inxausti (Spa) - 2'32"4. Mikel Nieve (Spa) - 2'52"5. Romain Bardet (Fra) 3'13"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.