© SHUTTERSTOCK

Pas op met té gezonde voeding

In de Nederlandse krant Algemeen Dagblad waarschuwt kinderarts Sandra Schrame van het Juliana Kinderziekenhuis voor de gevaren van te gezonde voeding bij kinderen. 'Een zakje friet kan best af en toe, zeker bij kinderen die in de groei zijn.'

VVA

De Nederlandse kinderarts Sandra Schrama van het Juliana Kinderziekenhuis kreeg vlak voor de kerstperiode in slechts twee en een halve week tijd zeven nieuwe patiënten met klachten door ondervoeding over de vloer. Ze was zo geshockeerd dat ze meteen besloot om haar verhaal in de media uit de doeken te doen, en dat deed ze.

'Vooral hoger opgeleide ouders willen te gezond eten,' zo verklaart Sandra Schrama in het Algemeen Dagblad. 'Daar kun je makkelijk in overdrijven. Mensen schrappen steeds meer voedingsmiddelen van het menu, waardoor er te weinig voedingsmiddelen overblijven voor kinderen, die in de groei zijn.'

Sonja van den Ende, één van de diëtisten in het Juliana Kinderziekenhuis adviseert het volgende: 'Gezonde voeding bestaat uit groente, fruit, aardappelen en granen, aangevuld met vlees, vis of vleesvervangers, melkproducten, gezonde vetten en genoeg water. Het is prima om biologisch te eten of superfoods in huis te halen, maar dan als aanvulling op.'

MEER OVER Fit & Gezond