Na de aanval werden de resten van de zuuraanval weggespoten.

Na de aanval werden de resten van de zuuraanval weggespoten.© Jan Van der Perre

Extra beveiliging in alle Delhaizevestigingen na zuuraanval

Na de zuuraanval bij een Antwerps Delhaize-filiaal vrijdag, bevestigt de supermarktketen dat alle vestigingen zaterdag open zijn, en dat overal bijkomende veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. Het parket van Brussel geeft voorlopig geen verdere informatie over het onderzoek.

llo

Bij de aanval liep een 52-jarige poetsvrouw, die werkt voor een onderaannemer van Delhaize, ernstige brandwonden op.

In december ontvingen Delhaize en het persagentschap Belga mails waarin een man dreigde met een aanval met zuur op klanten van de supermarktketen. Het parket bevestigde vrijdag dat de auteur van de dreigmails de aanval heeft opgeëist. Zaterdagmorgen kon het parket van Brussel geen verdere informatie geven over de klopjacht, die nog steeds aan de gang is.

Ondertussen laat Delhaize weten dat alle vestigingen zaterdag open zijn, en dat overal bijkomende veiligheidsmaatregelen van kracht zijn. Zo doet Delhaize beroep op een groot aantal externe bewakinsgagenten, dat in de loop van de dag nog zal toenemen en wordt er nauw samengewerkt met de lokale politie.

Het bedrijf activeert ook interne veiligheidsprocedures, waarover het geen verdere informatie kan geven. Delhaize blijft van dag tot dag de situatie evalueren, in functie van het verdere verloop van het onderzoek, luidt het.

Parket heeft beelden van dader zuuraanval Delhaize

© *

© belga

© belga

© JVDP

© JVDP

© JVDP

© JVDP

1 / 7
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

De zuuraanval in een Antwerpse Delhaize vrijdagochtend is opgeëist door de man die eerder dreigbrieven stuurde. Dat meldt het Brusselse parket. Het vertelde ook dat de aanvaller enkele maanden geleden werd gefilmd. De man overgoot vrijdagmorgen in de inkomhal van de supermarkt een poetsvrouw met zuur. De vrouw is in levensgevaar.

De beelden van de dader werden vorig jaar gemaakt, het gerecht is al langer op zoek naar de afperser. Supermarktketen Delhaize had in december via e-mail minstens twee dreigbrieven gekregen waarin gedreigd werd met zuuraanvallen op klanten. Dezelfde afzender eist nu de aanval op.

In een Engelse tekst, op 8 december gericht aan Delhaize en Belga, werd al gewaarschuwd voor zuuraanvallen op klanten van Delhaize. 'Kunt u zich de sociale en financiële kosten inbeelden als vijf mensen zwavelzuur in hun gezicht gegooid zouden krijgen', stond er. 'Contacteer mij voor 12 uur morgen middag om dat te vermijden.'

In een andere verwarrende e-mail van hetzelfde adres tien dagen later is sprake van 'drie nieuwe targets in Charleroi, een vrouw en twee kinderen'. De briefschrijver vroeg 'de kaarten naar premium te upgraden'. 'De onbekende zei dat hij geprobeerd had geld op te halen maar dat het niet gelukt was. Wat hij precies bedoelde, weet ik niet', zegt Belga-hoofdredacteur Hans Vandendriessche.

Extra bewaking

Het persagentschap stuurde de e-mails door naar de federale gerechtelijke politie, die vroeg om er niet over te berichten om het onderzoek niet te schaden. 'Belga heeft die vraag toen ook zeer bewust gerespecteerd. Omdat de feiten van vrijdagochtend mogelijk toch verband houden met die bewuste dreigmails, vinden we het nu onze plicht om er toch over te berichten', zegt Vandendriessche.

Delhaize zal de komende twee weken op eigen initiatief extra bewaking inzetten aan de Antwerpse vestiging waar de aanval gebeurde.

Aanvaller voortvluchtig

De vrouw die vanochtend het zuur over zich kreeg in de vestiging aan het Antwerpse Zuid, werd overgebracht naar het ziekenhuis, ze verkeert in levensgevaar. De aanvaller is nog voortvluchtig, hij wordt opgespoord door de politie. Over het motief van de man is nog geen duidelijkheid.

De Museumstraat was urenlang in beide richtingen afgesloten voor het verkeer en de civiele bescherming kwam ter plaatse om de inkomhal te reinigen. De winkel zelf bleef wel heel de tijd geopend. Voor het lokaal van het personeel, even verderop in de straat, werd een veiligheidsagent geplaatst.

Echtgenoot slachtoffer zuuraanval: ‘Marina is een vrouw uit de duizend’

© if

Frank Van Der Putten, de echtgenoot van schoonmaakster Marina Tijssen, kan het niet vatten dat uitgerekend zijn vrouw werd overgoten met zoutzuur. ‘Marina is een vrouw uit de duizend. Ze deed nooit iemand kwaad. Het is verschrikkelijk om haar zo toegetakeld in dat ziekenhuisbed te zien liggen.’

‘Marina is nu in een kunstmatige coma gebracht’, zegt Frank. ‘Ten vroegste maandag weten we hoe ernstig de schade zal zijn. Ik hoop dat ze die halvegare zo snel mogelijk pakken, zodat hij geen nieuwe slachtoffers kan maken. Wie doet nu zoiets?’

Van Der Putten is de zaakvoerder van een schoonmaakbedrijf en een ruitenwasserij. ‘We poetsen elke dag twee Delhaizes in Antwerpen, die in de Museumstraat op het Zuid en die aan de Bosuil in Deurne.’ Zelf was hij in Deurne aan het werk toen hij het nieuws over zijn vrouw vernam.

Het koppel is al 33 jaar getrouwd en had nog enorm veel plannen. ‘Volgende maand zouden we op cruise gaan in Tahiti. Die reis ga ik nu annuleren, maar dat is wel de minste van mijn zorgen. De gezondheid van mijn vrouw gaat voor alles.’