Kristof Calvo.

Kristof Calvo.© Photo News

Partij vraagt Electrabel en FANC open kaart te spelen

Groen: 'Men mag niet spelen met nucleaire veiligheid'

Zaterdag blijkt dat de scheurtjes in het staal van de kernreactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 niet enkel veel talrijker zijn, maar ook groter dan tot nu toe werd gemeld. Oppositiepartij Groen vindt het tijd dat Electrabel open kaart speelt.

llo

‘Acht dagen geleden bleek dat het aantal scheurtjes veel problematischer was dan tot dan toe aangekondigd. Dit weekend krijgen we te horen dat ook qua grootte het probleem van de scheurtjes werd onderschat. Wat gaan we volgend weekend ontdekken? Het wordt hoog tijd dat Electrabel en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) de nodige duidelijkheid verschaffen’, stelt Kristof Calvo, federaal fractieleider Ecolo-Groen, in een persbericht.

‘Men mag niet spelen met nucleaire veiligheid’, vindt collega-fractieleider Jean-Marc Nollet. ‘Minister van Veiligheid Jan Jambon (N-VA) moet in alle transparantie de reeds verzamelde informatie en het lopende onderzoek delen met het Parlement. Als er ook maar een minimaal veiligheidsrisico bestaat, moeten de centrales definitief dicht’, luidt het.

Ecolo-Groen vindt het verder opmerkelijk dat bevoegd minister Jambon hier in alle talen over zwijgt. ‘Veiligheid is nochtans ook nucleaire veiligheid’, aldus Calvo.

De fractie Ecolo-Groen eist dat de regering het dossier naar zich toe trekt. ‘Het wordt tijd dat de regering een deadline vastlegt en van Electrabel eist dat er dan resultaten op tafel liggen betreffende nucleaire veiligheid. Electrabel zal zich woensdag in de subcommissie nucleaire veiligheid moeten verantwoorden’, zo besluit Calvo.

Het actiecomité Nucléaire Stop Kernenergie is na de jongste berichten van oordeel dat de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 nooit meer zouden mogen opstarten worden.

Gebreken aan kerncentrales zijn ook groter dan aangekondigd

© Photo News

De gebreken aan de kernreactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 zijn niet enkel veel talrijker, hun afmetingen zijn ook opwaarts bijgesteld. Zowel de gemiddelde grootte als de maximale grootte zijn veel groter dan aangekondigd, zo bericht Le Soir zaterdag.

Eind 2014 leidde een ‘herkwalificatie’ van de detectiemethode om de gebreken vast te stellen naar een nieuw onderzoek van de metingen die in 2012 werden gerealiseerd. In Tihange en in Doel steeg de gemiddelde grootte van de gebreken met bijna 10 procent.

Maar de belangrijkste herziening betrof de grootte van de belangrijkste gebreken. In reactor Tihange 2 steeg de gemeten maximale grootte van 38 naar 61,8 millimeter (+ 60 pct) in het bovenste deel van het vat, dat het meest getroffen is door gebreken.

In Doel steeg de omvang van de grootste tekortkomingen in het bovenste deel van 31 naar 40,6 millimeter. En in het onderste deel, het meest aangetast door de microscheurtjes, meten de grootste tekortkomingen niet 67,9 maar 90,6 millimeter (+30 pct).