© SHUTTERSTOCK

Daarom ben jij gevoelig voor cafeïne

Kan jouw collega ganse sloten koffie verwerken terwijl jij na slechts één kopje al door de gangen lijkt te stuiteren? Dat kan. De manier waarop het menselijk lichaam cafeïne verwerkt, is immers sterk afhankelijk van een aantal factoren, waarvan de één al evidenter lijkt dan de ander.

VVA

1. Je drinkt niet vaak koffie. Het klinkt misschien contradictorisch, maar wie niet vaak koffie drinkt of weinig koffie drinkt, is veel gevoeliger voor de neveneffecten van het drankje. Volgens onderzoekers leidt een constante koffieconsumptie tot een hogere tolerantie, omdat cafeïne de aanmaak van het stemmingshormoon 'norepinephrine' opvoert en ervoor zorgt dat het lichaam verlangt naar meer.

2. Je neemt medicatie. Antibiotica, astmamedicijnen en echinaceapreparaten (kruiden) kunnen de intensiteit van cafeïne versterken. Zo verstoren bepaalde antibiotica en astmamedicijnen de spijsvertering, waardoor cafeïne langer dan normaal en in hogere dosissen in het lichaam bewaard blijft en echinaceapreparaten zouden dan weer dezelfde effecten als cafeïne met zich meebrengen, waardoor je als het ware een dubbele dosis toegediend krijgt.

3. Je hebt een traag metabolisme. De afbraak van cafeïne gebeurt door een specifiek enzym in de lever. De hoeveelheid enzymen in de lever is echter sterk afhankelijk van persoon tot persoon. Wie over weinig dergelijke enzymen beschikt, zal dan ook sneller de effecten van cafeïne waarnemen dan wie een hoge dosis van deze enzymen ter beschikking heeft.

4. Je bent een man. Mannen verwerken cafeïne minder snel dan vrouwen. Uit een studie van de universiteit van Barcelona is zelfs gebleken dat mannen binnen een tijdspanne van tien minuten veel sneller dan vrouwen de effecten van cafeïne gewaarworden.

5. Je neemt de pil. Het gebruik van orale anticonceptie, kan de afbraak van cafeïne met één derde vertragen, waardoor je na slechts één kopje meteen een ware adrenalinerush kan waarnemen. De cafeïne en zijn neveneffecten blijven hierdoor immers langer nawerken in het lichaam.

MEER OVER Fit & Gezond