© BELGA

Peeters wilt mantelzorgers met zieke kinderen helpen

Als het echt om mantelzorgers gaat die zich inzetten voor mensen met zware zorgnoden, wil federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) de RVA-regeling dat werklozen een tijdlang niet naar werk moeten zoeken, blijven handhaven. Dat meldt De Standaard.

GTEG

Kris Peeters (CD&V), net terug van enkele dagen vakantie, trekt meteen de lont uit de discussie over de werkloze mantelzorgers die hun ziek kind of hun stervende ouder in de steek zouden moeten laten om werk te gaan zoeken.

Gisteren bevestigde hij ons dat hij de regering een nieuwe regeling zal voorleggen die een ‘vrijstelling van beschikbaarheid omwille van mantelzorg’ toekent aan werklozen, als die echt voor een zwaar ziek familielid of kind moeten zorgen. Dat moeten ze bewijzen met een medisch attest.

In de teksten die Peeters al liet voorbereiden, is sprake van ‘palliatieve zorg’ (maximaal twee maanden) en de zorg voor ‘een zwaar ziek gezins- of familielid tot de tweede graad’, of ‘een gehandicapt kind jonger dan 21 jaar’ of een ‘zwaar ziek minderjarig kind’ (maximaal 48 maanden). De uitkering zou blijven wat ze nu is: 260 euro per maand, na een tijd dalend tot 211 euro.

Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) bevestigde gisteravond dat hij al lang werkt aan maatregelen om de mantelzorg breder te ondersteunen. ‘Ik wil niet improviseren. Voor de jonge mantelzorgers zijn we dit jaar met een specifiek onderzoek gestart.’

Steun oppositie

Opmerkelijk was dat oppositiepartij SP.A gisteren ook pleitte voor ‘een systeem van gemotiveerd tijdskrediet voor werkzoekende mantelzorgers’, inclusief verplicht medisch attest. ‘Als er in het huidig systeem misbruiken zijn, moeten die verdwijnen, en niet het systeem zelf’, zegt voorzitter Bruno Tobback.