Sven Nys aan de slag in Eeklo

Sven Nys aan de slag in Eeklo © BELGA

Sven Nys start niet in Kleicross Lebbeke

Sven Nys zal zaterdag niet meerijden in de Kleicross in Lebbeke. Zondag zal hij wel de Sluitingsprijs Oostmalle rijden, laat zijn ploeg weten in een persbericht.

lej

‘Sven Nys heeft in overleg met de ploeg beslist om het geplande programma voor de laatste crossweek van het seizoen lichtjes aan te passen. Sven zal niet meerijden in Lebbeke zaterdag 21 februari’, zo staat te lezen. ‘Zondag staat hij wel aan de start van de Sluitingsprijs Oostmalle en woensdag rondt hij het seizoen 2014-2015 af op de Soudal Cyclocross Masters in Waregem.’

Nochtans was eerder gezegd dat met uitzondering van Kevin Pauwels alle toppers in Lebbeke aanwezig zouden zijn. Ook Nys, die vorig jaar de Kleicross nog won.

Waarom Nys de Kleicross aan zich laat voorbij gaan, wordt niet gezegd.

Crossers maken zich op voor slotweekend

© PHOTOPRESS.BE

Met de Kleicross zaterdag in Lebbeke en de Internationale Sluitingsprijs in Oostmalle zondag valt het doek over het veldritseizoen. De crossers maken zich op voor het slotweekend.

Belgische toppers present in Lebbeke

De Kleicross is zaterdag aan zijn 11e editie toe. Zo goed als alle Belgische toppers zijn erbij op en rond de Baasrodestraat, in de schaduw van het station.

‘Enkel Kevin Pauwels verkiest een wedstrijd in het Nederlandse Heerlen. Voor de rest is iedereen met naam bij de Belgen aanwezig’, zegt Gilbert Vermeir van het organiserende comité. ‘Aangezien wij met onze veldrit onder de noemer A-cross nationaal zijn ingeschreven, mogen wij geen buitenlandse toppers rekruteren. Maar toch mag ons deelnemersveld best gezien worden.’

Het parcours is 2.591 meter lang en gaat 2.049 meter over weiland. “Wij hebben op zowat 400 meter van de eindmeet nog een brug ingebouwd. Dat is, naast twee balkjes, de enige hindernis op onze omloop. Maar die is zo al lastig genoeg om er een boeiend spektakel van te maken”, meent Vermeir.

Vorig jaar ging de zege in Lebbeke naar Sven Nys, die het haalde voor Wout Van Aert en Sven Vanthourenhout.

Wie pakt laatste veldritprijs?

Sinds dit seizoen maakt de Sluitingsprijs in Oostmalle niet langer deel uit van een klassement. Toch slaagde de organisatie erin om, weliswaar na het nodige overleg met Vastgoedservice-Golden Palace, alle toppers nog een allerlaatste keer aan de start te krijgen. Volgende week woensdag staan nog wel de Soudal Cyclocross Masters in Waregem op het programma, maar traditioneel geldt de Sluitingsprijs als het echte eind van de competitie.

Vorig jaar ging de zege naar Niels Albert die won voor Tom Meeusen en Kevin Pauwels. Andere jaren werd de Sluitingsprijs altijd uitgezonden op Sporza, maar omdat de wedstrijd niet langer deel uitmaakt van de bpost bank trofee werd een nieuwe partner gevonden. De wedstrijd wordt nu rechtstreeks uitgezonden op enkele regionale zenders en ook op Sporting Telenet dat uitzonderlijk hun sportkanaal (202) openzet voor alle Telenetabonnees, en niet enkel voor de Sporting Telenetabonnees, tussen 14u40 en 16u20. Commentaar is voorzien door Niels Albert en Philippe Maertens.

Niels Albert, die er zes keer won, wordt in de marge van een van zijn lievelingswedstrijden trouwens officieel uitgewuifd als veldrijder. De huidige ploegleider van Vastgoedservice-Golden Palace legt in het gezelschap van andere oud-kampioenen als Paul Herygers, Richard Groenendaal, Robert Vermeire, Roland Liboton, Erwin Vervecken en Mario De Clercq een rondje af op het parcours van Oostmalle. Dat gebeurt vlak voor de start van de wedstrijd van de eliterenners.