© Foto W&F

© Foto W&F

© W&F

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Carnavalpaus Jackie houdt uitverkoop

Jackie Moonen (85) stopt als Antwerpse carnavalpaus. “Het is genoeg geweest”, zegt hij met stokkende stem. Het afscheid valt hem moeilijk. In de loop van zijn carrière als carnavalist bouwde Jackie 68 praalwagens en ontwierp tal van prachtige uniformen, kostuums en accessoires. Moonen houdt nu uitverkoop.

Marc Wouters

Jackie Moonen werd in 1929 in Aalst geboren. Zijn geboorteplaats verraadt meteen zijn levensmotto: “Carnaval is mijn leven, mijn leven is carnaval”. In 1973 verzeilde Moonen voor zijn werk in Antwerpen. “Ik ben er blijven plakken”, zegt hij.

Via zijn stichting ‘het Antwerps Karnaval en Folklore Komiteit’ (AKFK) wou hij de carnavalsfeer ook in Antwerpen introduceren. Antwerpen moest een tweede Keulen worden. In de FAK (Federatie van Antwerpse Karnaval) groepeerde Jacky carnavalsverengingen uit heel de provincie. Dankzij het AKFK en de FAK kende het carnavalgebeuren gouden jaren.

Als ingenieur kon Jackie Moonen zich uitleven met het bouwen van unieke praalwagens. Hij nam deel aan stoeten in heel Europa. Aan de Herbouvillekaai vond de hele inboedel onderdak in een hangar van 5.000 vierkante meter. In 2007 moest Jackie daar vertrekken. Vele creaties verhuisden naar pretparken in het buitenland. Twee hoogtewerkers van 5 meter zijn door Congolezen opgekocht.

In een opslagruimte in Merksem en Deurne wachten de laatste stukken van het carnavalimperium op een koper.

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet van Antwerpen - editie Stad

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio