© Photo News

Gebreken aan kerncentrales zijn ook groter dan aangekondigd

De gebreken aan de kernreactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 zijn niet enkel veel talrijker, hun afmetingen zijn ook opwaarts bijgesteld. Zowel de gemiddelde grootte als de maximale grootte zijn veel groter dan aangekondigd, zo bericht Le Soir zaterdag.

lej

Eind 2014 leidde een ‘herkwalificatie’ van de detectiemethode om de gebreken vast te stellen naar een nieuw onderzoek van de metingen die in 2012 werden gerealiseerd. In Tihange en in Doel steeg de gemiddelde grootte van de gebreken met bijna 10 procent.

Maar de belangrijkste herziening betrof de grootte van de belangrijkste gebreken. In reactor Tihange 2 steeg de gemeten maximale grootte van 38 naar 61,8 millimeter (+ 60 pct) in het bovenste deel van het vat, dat het meest getroffen is door gebreken.

In Doel steeg de omvang van de grootste tekortkomingen in het bovenste deel van 31 naar 40,6 millimeter. En in het onderste deel, het meest aangetast door de microscheurtjes, meten de grootste tekortkomingen niet 67,9 maar 90,6 millimeter (+30 pct).