© EPA

© AP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

‘Timbuktu’ krijgt César voor beste film

‘Timbuktu’ van de Mauritaanse regisseur Abderrahmane Sissako, het verhaal over het alledaagse leven in het door jihadi’s gecontroleerde noorden van Mali, heeft vrijdag de César van de beste film gekregen.

lej/rdc

Timbuktu, een film die een bijzondere weerklank kreeg vanwege de actualiteit, is ook een van de favorieten voor de Oscar voor de beste buitenlandse film die zondag wordt uitgereikt. ‘Frankrijk is een prachtig land, want het is in staat op te staan tegen de horror, het geweld, het obscurantisme’, zei de regisseur. Sissako kreeg ook de prijs voor beste regie. Zijn film haalde in totaal zeven Césars binnen en is daarmee de grote winnaar van deze 40ste editie.

De César voor beste acteur ging naar Pierre Niney, die de overleden modeontwerper Yves Saint Laurent speelt in de gelijknamige biopic van Jalil Lespert. Niney loofde Gaspard Ulliel, die ook genomineerd was voor zijn vertolking van dezelfde modeontwerper in de concurrerende film Saint Laurent van Bernard Bonello.

Adèle Haenel won de César voor de beste actrice voor haar rol in de film Les combattants van Thomas Cailley. De film kreeg ook de prijs voor beste debuutfilm en voor meest beloftevolle acteur (met Kévin Azaïs).

Alle Césars:Vrouwelijke belofte: Louane Emera (‘La famille Bélier’)Geluid: Welsh, Dymny, Delor (‘Timbuktu’)Cinematografie: Sofian El Fani (‘Timbuktu’)Debuut: Thomas Cailley (‘Les combattants’)Acteur in bijrol: Reda Kateb (‘Hippocrate’)Originele muziek: Amine Bauhafa (‘Timbuktu’)Animatie: Thomas Szabo en Hélène Giraud (‘Minuscule en de mierenvallei’) - Belgische coproducent Entre chien et loupKorte animatiefilm: ‘Le petit caillou’Mannelijke belofte: Kévin Azaïs (‘Les combattants’)Kostuums: Anaïs Romand (‘Saint Laurent’)Scenario: Abderrahmane Sissako en Kessen Tall (‘Timbuktu’)Decors: Thierry Flamand (‘La Belle et la Bête’)Montage: Nadia Ben Rachid (‘Timbuktu’)Documentaire: Wim Wenders en J.R. Salgado (‘Le sel de la terre’)Kortfilm: Emma Lucchini en Nicolas Rey (‘La femme de Rio’)Vrouwelijke bijrol: Kristen Stewart (‘Clouds of Sils Maria’)Regie: Abderrahmane Sissako (‘Timbuktu’)Buitenlandse film: Xavier Dolan (‘Mommy’)Acteur: Pierre Niney (‘Yves Sant Laurent’)Adaptatie: Cyril Gely (‘Diplomatie’)Actrice: Adèle Haenel (‘Les combattants’)Film: ‘Timbuktu’