Hevige brand in gigantische woontoren in Dubai

In de op vier na hoogste woontoren ter wereld in Dubai, The Torch, is vrijdagnacht een hevige brand uitgebroken. Het kostte de brandweer uren voordat ze het vuur onder controle had. Honderden bewoners werden geëvacueerd, maar er zouden geen slachtoffers gevallen zijn.

lej

Rond 02 uur ’s nachts lokale tijd (23 uur Belgische tijd) brak het vuur uit in de The Torch. Die woontoren is met zijn 352 meter en zijn 86 verdiepingen een van de hoogste gebouwen ter wereld. Getuigen vertellen hoe het vuur aan beide kanten van het gebouw naar buiten sloeg. Ze zagen hoe brokstukken glas en metaal van de top van het gebouw naar beneden vielen. De nieuwssite Gulf News citeert een getuige die zegt dat het vuur ontstond rond de vijftigste verdieping en zich snel verspreidde.

Volgens de hulpdiensten vielen er bij de brand geen slachtoffers, al raakten enkele bewoners wel bedwelmd door de rook. De brandweer kwam wel massaal ter plaatse. Ze had uren nodig om het vuur onder controle te krijgen. Hevige winden wakkerden voortdurend nieuwe, kleinere brandhaarden aan.

Brand niet aangestoken

Wat de brand heeft veroorzaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar generaal Khamis Mattar, de politiechef van Dubai, heeft aan het nationaal nieuwsagentschap WAM gezegd dat het vuur waarschijnlijk het gevolg is van een ongeval. De generaal denkt niet dat de brand veroorzaakt is door een criminele daad. Hij voegt er nog aan toe dat de politie een onderzoek begonnen is om de oorzaak te achterhalen.

Alle bewoners van de woontoren werden door de brandweer geëvacueerd, en ook verschillende gebouwen in de omgeving werden om veiligheidsredenen ontruimd. De bewoners stonden urenlang in hun nachtkleren op de stoep. Ze mogen pas terugkeren naar hun appartementen, nadat de hulpdiensten daartoe de toestemming hebben gegeven. Voor de meeste bewoners zou dat zaterdag in de loop van de dag zijn. Maar wie op de bovenste verdiepingen van het gebouw woont, waar het vuur woedde, zal waarschijnlijk nog langer moeten wachten. Het zou wel eens dagen kunnen duren voor ze naar hun flat terug mogen.

Brandalarm

Bewoners vertellen dat er iets mis ging met het brandalarm van het gebouw. Volgens hen ging dat brandalarm niet onmiddellijk af en moest de receptie van het gebouw verwittigd werden door mensen uit een overliggend gebouw. ‘De receptionisten van The Torch kregen een telefoontje van de Princess Tower om te zeggen dat het gebouw in brand stond. Het brandalarm sprong niet automatisch aan’, vertelt Archibald Jurdi, die op de 76 verdieping van The Torch woont. Het is nog niet duidelijk of de beweringen van de bewoners ook effectief kloppen.

Op vier na hoogste woontoren

Volgens statistieken van de Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) is de toren, ook wel Marina Torch of Dubai Torch genoemd, exact 352 meter hoog en telt ze 86 verdiepingen. Het gebouw, dat volledig afgewerkt werd in 2011, is daarmee de op vier na hoogste woontoren ter wereld.