© Reuters

Grieks hulpprogramma wordt met vier maanden verlengd

De ministers van Financiën van de eurozone hebben een akkoord bereikt over de verlenging van het Griekse hulpprogramma voor vier maanden.

tomas

Onder leiding van eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem vond de hele middag topoverleg plaats tussen de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis en en onder meer Duitsland, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds. Daarna keurden de ministers van de eurozone de tekst goed.

De conclusie is dat de Grieken een verlenging van vier in plaats van zes maanden van het hulpprogramma krijgen. Tegen maandag moeten ze een lijst opstellen van de maatregelen waarmee ze de corruptie en de belastingontduiking willen aanpakken. Hoe ze hun administratie performanter gaan maken en hoe ze humanitaire crisis – die het gevolg is van het harde besparingsbeleid – willen bestrijden.

Met het akkoord kan Athene de laatste schijf van 7,4 miljard euro noodsteun krijgen. Dat geld hebben ze meer dan dringend nodig. Zo krijgt de Griekse regering ademruimte om met zijn schuldeisers te onderhandelen over een alternatief plan voor de besparingen.

De Grieken hadden gisteren in een brief een verlenging van het hulpprogramma voor zes maanden gevraagd. Maar veel landen waren kritisch. Ze vonden de voorstellen over de economische hervormingen die voor de steun gevraagd worden te vaag. Maar na pendeldiplomatie hebben Duitsland en Griekenland toch een akkoord bereikt.

'Optimisme'

De zenuwen stonden de hele dag strak gespannen. 'Het zal wat tijd kosten, maar er is reden voor wat optimisme', zei Jeroen Dijsselbloem voor de start van de bijeenkomst. 'Het is echter zeer moeilijk, zoals u wel zult begrijpen.'

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis deelde dat optimisme. Hij liet weten er vertrouwen in te hebben tot het tot een akkoord zou komen. De Griekse overheid heeft volgens hem meer dan alle nodige maatregelen genomen, en nu verwacht hij van de Europese partners hetzelfde.

Gisteren veegde een woordvoerder van de Duitse regering dat plan meteen van tafel, maar een gesprek tussen kanselier Merkel en de Griekse premier Tsipras deed de gemoederen wat bedaren. Vanmorgen noemde een woordvoerster van Merkel de Griekse vraag om de kredietlijn te verlengen ‘een goed signaal’.

Nu in het nieuws